17:39 / 26.11.2020.

Autor: HRT

Zbog pitanja o hrvatskom rudniku osvojio "samo" 64.000 kuna

-

-

Foto: - / -

Natjecatelj kojega smo upoznali u prošloj emisiji, Ivan Bačani, stigao je do pitanja za 125.000 kuna. Odustao je neznavši je li u Glogovcu, Lepavini, Liču ili Tupljaku bio posljednji rudnik ugljena u RH, u kojemu je 1999. ugašena proizvodnja.
Večerašnje je izdanje popularnoga "Milijunaša" pitanjem za 16.000 kuna i s dva raspoloživa džokera otvorio "nastavljač", 32-godišnji Zagrepčanin Ivan Bačani.

No odmah je na njemu, ne vladajući traženim povijesnim podatkom, zatražio pomoć trojice znalaca (oni su Bruno Robert Kirinić iz Zagreba, Josip Buklijaš iz Vrgorca te Ivan Jurić iz Županje). Upitao ih je s kime je knez Mislav došao u sukob. S Mađarima, Francima, Mlečanima ili Turcima?Javio se Ivan, s dvojbom za koju je ustvrdio kako je možda i ne bi trebao imati. Ona se odnosila na Franke i Mlečane, no više je ipak bio za Mlečane. Stoga je natjecatelj, naglasivši kako dijele istu dvojbu, prihvatio znalčevu sugestiju te ponuđenim konačnim odgovorom - Mlečanima, osvojio iznos od 16.000 kuna.Kako bi pak osvojio iznos drugoga praga trebao je znati ili pogoditi koji je naš nogometaš rođen u Hrvatskoj. Je li riječ o Bruni Petkoviću, Mariju Pašaliću, Mateu Kovačiću ili Dejanu Lovrenu? Odlučio je iskoristiti i posljednjega "asa u rukavu", džokera zovi, čiji je odgovor bio Bruno Petković.

Ivan je potom, poslušavši zvanu pomoć, krenuo i na sljedeće 11. pitanje, ono za 64.000 kuna. Mjerna jedinica fizikalne veličine magnetske indukcije je tesla. Koje je slovo znak te fizikalne veličine, glasilo je pitanje s ponuđenim odgovorima A, B, C i D.- Trebalo bi to bili slovo A, rekao je, ipak se naposljetku odlučivši za odgovor B. Pokazalo se to sjajnom odlukom koja ga je odvela do pitanja za 125.000 kuna.

Kako nije znao je li u Glogovcu, Lepavini, Liču ili Tupljaku bio posljednji rudnik ugljena u Hrvatskoj, u kojemu je 1999. ugašena proizvodnja, odustao je kući ponijevši 64.000 kuna.Nakon odustajanja, njegov bi odgovor bio, naglasio je, u Liču, odakle potječe i dio obitelji njegove supruge pa se, kazao je, može okladiti kako je čuo priče o tamošnjem rudniku, dok za ostala navedena mjesta niti ne zna. Ivan bi, da je ostao u igri, netočno odgovorio jer je riječ o Tupljaku.

Prvi ovotjedni najbrži prst imao je Lovro Marinović, 23-godišnji student medicine iz Zagreba.Lovro je zapeo na pitanju za 8000 kuna te je upitao znalce koga je car Franjo Josip I. izgubio u Sarajevskom atentatu? Dva su znalca digla ruke, a odabrani Ivan ponovno je imao dvojbu između nećaka i sina, istu kao i sam natjecatelj. No, odlučio bi se, ustvrdio je, ipak za nećaka i bio bi to odgovor koji mu, dakako, nije mogao ponuditi sa 100 postotnom sigurnošću. Među ostalim odgovorima bili su još i brat te unuk.

Lovro je prečuo znalčevu točnu sugestiju i odgovorivši kako je Franjo Josip I. izgubio sina, napustio je kviz s 1000 kuna.

Sljedeći je priliku krenuti u pohod na milijun dobio Kristo Kristić.Prvoga džokera, znalce, 40-godišnji je Dubrovčanin upitao gdje Pink Floydi sviraju u slavnom dokumentarcu iz 1972. Na pitanje za 8000 kuna trebalo je dati točan odgovor koji se skrivao među ponuđenima - u Luksoru, Stonehengeu, Olimpiji ili Pompejima. Znalci su naravno znali, a odabrani Bruno Robert rekao je Pompeji i omogućio posljednjemu večerašnjem natjecatelju daljnji ostanak u kvizu.

Kristo je stigao do 10. pitanja za prelazak drugoga praga no zvuk sirene označio je kraj emisije pa ćemo ga gledati i sljedećega četvrtka.
Dotad, ukoliko niste pogledali emisiju, pronađite je na našoj usluzi HRTi, gdje će se nalaziti još neko vrijeme. Saznajte na koja je pitanja s lakoćom odgovarala ovotjedna "trojka", testirajte svoje znanje, ali i nasmijte se Tarikovim dosjetkama!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!