Prekrasan svijet flore i faune mošćeničkog kraja

28.02.2023.

07:04

Autor: Klaudia Modrić Plantarić/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Zdenko Velčić vodi nas u prekrasan svijet flore i faune mošćeničkog kraja

Zdenko Velčić vodi nas u prekrasan svijet flore i faune mošćeničkog kraja

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

U mjestu Golovik iznad Mošćeničke Drage smješten je mali Art terarium. Izložbeni postav s 20-ak terarija djelo je poznatoga brsečkoga slikara Zdenka Velčića koji je dočarao prirodne ljepote primorskoga kraja zajedno s etno običajima iz doba njegova djetinjstva.

Od poskoka u kamenjaru do bube zlatice, bubamare ili daždevnjaka. Od tratinčica do divljeg maka i skakavca...Napravljeni od drveta i spužve detalji iz prirode Zdenka Velčića vode nas u prekrasan svijet flore i faune mošćeničkog kraja.

- Birao sam biljke i životinje s kojima sam se kao dijete igrao, koje sam najčešće susretao. Nije bilo kao danas, morali smo se sami snaći, rekao je Zdenko Velčić, brsečki slikar i vlasnik Art terariuma.

Za svaku jednu sličicu-terarium sa svim detaljima, trebalo je ovom zaljubljeniku u prirodu i rodni kraj tri mjeseca strpljivoga rada.

A kako ne bi sve ostalo na prirodi, ovaj brsečki umjetnik poznat po slikama - vedutama primorskoga kraja i mora, napravio je i etno terarium. Djelići života njegova djetinjstva od maslina i krša, kalafata koji grade guc, ili konobe oživjele su sa svim detaljima pred našim očima.

Iako mali Art terarium u Goloviku smješten u netaknutoj prirodi iznad Mošćeničke Drage vraća nas u jedan prošli život i jedinstvenu prirodu s kakvom se još malo krajeva može podičiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!