15:33 / 11.04.2020.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Zebra Iskra - nova beba zagrebačkog ZOO-a

-

-

Foto: - / -

Prije mjesec dana u zagrebačkom Zoološkom vrtu na svijet je došla zebra.
Prije mjesec dana u zagrebačkom Zoološkom vrtu na svijet je došla zebra. Dobila je ime Iskra. Njeni kumovi su zagrebački vatrogasci, koji su joj i dali ime. Dijana Beneta, kuratorica za sisavce u Zoološkom vrtu grada Zagreba za emisiju "Dobro jutro, Hrvatska" otkrila je da se Iskra malo razlikuje od svojih roditelja - dok oni imaju crne, ona ima smeđe prugice.- Postoje teorije zašto su zebre obojene, odnosno dolaze u prugastom izdanju. Jedna od najpoznatijih je da je to obrana od predatora, jer kako one žive u grupama, predator ne može razlikovati određenu konturu jedne jedinke. Kako lavovi love u sumrak i u zoru, ne mogu procijeniti točnu udaljenost. Isto tako brane se i od raznih insekata koji prenose bolesti jer dokazano je da kukci ne slijeću na prugice, objasnila je Beneta.

Iskra će u zagrebačkom ZOO-u ostati dok ne dosegne spolnu zrelost.

- Bit će u svojoj obiteljskoj skupini koju inače nazivamo harem, a nakon toga će otići u drugi Zoološki vrt. Harem znači da mužjak živi sa svojim ženkama i mladuncima. On osim što ima mogućnost parenja sa svim ženkama, ima i veliku odgovornost. Mora ih obraniti od grabežljivaca i usmjeravati. Glavna uloga mužjaka je da brani svoje krdo, dodaje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!