14:31 / 15.11.2019.

Autor: V.M./Hina

ZFF: belgijski kandidat za Oscara zatvara konkurenciju

Scena iz filma 'Naše majke' (izvor: Zagreb Film Festival)

Scena iz filma 'Naše majke' (izvor: Zagreb Film Festival)

Foto: - / -

Zagrebački filmski festival – ZFF danas u 20 sati prikazuje posljednji film iz konkurencije dugometražnog programa, ‘Naše majke’ redatelja Cesara Díaza koji je se bavi posljedicama dugogodišnjeg građanskog rata u Gvatemali.
Zagrebački filmski festival – ZFF danas u 20 sati prikazuje posljednji film iz konkurencije dugometražnog programa, ‘Naše majke’ redatelja Cesara Díaza.

Filmse bavi posljedicama dugogodišnjeg građanskog rata u Gvatemali, a koji je rezultirao etničkim čišćenjem starosjedilačkog stanovništva. ‘Naše majke’, ovogodišnji belgijski kandidat za Oscara, smješten je u 2018. kada je cijela zemlja na nogama zbog suđenja bivšim zapovjednicima.

Ernesto, kojega glumi Armando Espitia, gost ovogodišnjeg ZFF-a koji će na večernjoj projekciji u kinu Tuškanac i predstaviti film, mladi je forenzički antropolog čiji je posao identificirati tijela poginulih. Svjedočenja žrtava je mnogo, no on u priči jedne od njih uočava trag koji bi ga mogao odvesti do oca gerilca koji je nestao u ratu.

Film gvatemalskog redatelja premijerno je prikazan na Tjednu kritike u Cannesu, gdje je nagrađen Zlatnom kamerom za najbolji debitantski film i nagradom SACD za scenarij.

Pogledajte ulomak iz filma 'Naše majke':U Tuškancu je za program PLUS u poslijepodnevim satima najavljena hrvatska premijera filma ‘Ne zaboravi disati’, nastalog u slovensko-talijansko-hrvatskoj produkciji. Slovensko-talijanski redatelj Martin Turk govorit će nakon filma o toj svojoj drami o odrastanju i ljubomori.

U okviru programa Velikih 5 prikazuje se njemački film ‘Lara’, koji prikazuje složeni odnos majke i sina, u režiji Jan-Olea Gerstera. Program Moj prvi film: In Memoriam nastavlja se u Dvorani KIC povijesnim djelom oca zombi-filmova Georgea A. Romera, ‘Noć živih mrtvaca’.

To je prijelomni film strave intrigantnog scenarija naturalističko-dokumentarističkog pristupa mračnog završetka.  Film je ujedno i društveni komentar na hladnoratovsko američko društvo i rasnu netrpeljivost, koji pokazuje kako je zajednica ugroženija unutarnjim prijeporima nego izvanjskom opasnošću.

Program Festivali pod reflektorom donosi dva filma s festivala u Locarnu. ‘Bezbožnica’, provokativan debitantski film mlade bugarske redateljice Ralitze Petrove osvojio je u Locarnu niz nagrada, među kojima i onu za najbolji film.

Priča je to o Gani koja živi u zabačenom gradu u Bugarskoj gdje radi kao njegovateljica starijih osoba oboljelih od demencije, a za dodatnu zaradu, kako bi mogla uzdržavati majku i svoju ovisnost o morfiju, na crnom tržištu prodaje osobne iskaznice svojih pacijenata.

Uoči tog filma prikazuje se kratkometražni ‘Nimic’ Yorgosa Lanthimosa, u kojem je u glavnoj ulozi američki glumac Matt Dillon. Kasnovečernji termin u kinu Tuškanac prikazuje kratke filmove - u sklopu Kockica na rasporedu su ‘Sedra’ Judite Gamulin i ‘Slova’ Bojana Radanovića, dok je u konkurenciji međunarodnih kratkih ‘Posljednja slika o ocu’ srpskog redatelja Stefana Đorđevića, koji je u Sarajevu dobio nagradu za najbolji kratki film.

Program završava ‘Posljednja kino predstava’, film Jasmine Beširević o Joži, dobrom duhu kina Europa, kojega je snimala uoči zatvaranja tog kultnog okupljališta filmofila, svjedočeći kraju ne samo jedne dugogodišnje karijere, već i ere koja nestaje gašenjem klasičnih kina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!