ZFF: Najbolji dokumentarci za jubilarno izdanje

30.09.2022.

10:42

Autor: M.M./HRT/Hina

ZFF: Najbolji dokumentarci za jubilarno izdanje

ZFF: Najbolji dokumentarci za jubilarno izdanje

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Zagreb Film Festival pripremio je za jubilarno, 20. izdanje, koje će se održati od 23. do 30. listopada, program Najbolji dokumentarci ZFF-a koji će vratiti posjetitelje u vrijeme kad je taj filmski rod bio zastupljen u glavnom festivalskom programu.

Naime, do 12. izdanja 2014. godine, kad se festival u potpunosti programski okrenuo dugometražnom i kratkometražnom igranome filmu, dokumentarci su konkurirali za nagradu Zlatna kolica. Neki od ponajboljih svjetskih dokseva tako su svoje hrvatske premijere imali upravo na ZFF-u, a posljednjih godina dokumentarni filmovi uglavnom su zastupljeni u retrospektivama.

Program za jubilarno izdanje donosi pet dokumentaraca nagrađenih Zlatnim kolicima ili posebnim priznanjem u kategoriji dokumentarnog filma.

U filmu "Ja, moja ciganska obitelj i Woody Allen" (2009) tada 19-godišnja romska redateljica Laura Halilović malom, amaterskom filmskom kamerom bilježi prošlost i sadašnjost svoje obitelji koja je krajem 1970-ih iz Bosne i Hercegovine doselila u Italiju.

Kanadski televizijski glumac Rob Stewart u filmu "Slaughtera Nicka za predsjednika" (2012), bilježi preokret u svojoj karijeri - nekad je bio zvijezda serije "Tropska vrelina", no ne ide mu i mora se vratiti roditeljima u Ontario. Posve neočekivano otkriva da je još uvijek popularan u Srbiji pa odluči otići tamo gdje je njegov lik postao simbolom studentskog pokreta koji je doveo do Miloševićeva pada.

"Putnik Karpo"(2013) Matjaža Ivanišina posveta je velikom jugoslavenskom filmašu Karpu Godini, "Kapetan i njegov gusar" (2012) Andyja Wolffa govori o njemačkom brodu za prijevoz kontejnera kojeg su oteli somalski pirati, a "Stari partner" (2008) Chung-ryoula Leeja prati 80-godišnji bračni par farmera neraskidivo povezan s volom, životinjom koja im već 40 godina pomaže u radu.

S festivala najavljuju i da će, kao i svake godine, izbor filmova u "ZFF putuje" prikazati u 20-ak kina diljem zemlje.

Dio glavnog programa, ali i putujuće selekcije je pobjednik Berlina, prvi film na katalonskom jeziku koji je osvojio Zlatnog medvjeda: "Alcarras" redateljice Carle Simón, senzibilna ruralna drama o katalonskoj obitelji.

U programu Ponovno s nama je novi film Pjera Žalice , crnohumorna drama "Praznik rada", a dio stalnog popratnog programa Velikih 5 francuska je uspješnica Mikhaëla Hersa "Noćni putnici", s Charlotte Gainsbourg u glavnoj ulozi, nostalgičan portret jedne obitelji.

ZFF putuje donosi i nizozemski SF hit za djecu "Kapetanica Nova", o znanstvenici koja se vraća u prošlost kako bi spriječila klimatsku katastrofu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!