Zlatna palma za "Anatomy of a Fall" redateljice Justine Triet

27.05.2023.

22:42

Autor: T.V./HRT/Hina

Zlatnu palmu je osvojio film "Anatomy of a Fall" redateljice Justine Triet

Zlatnu palmu je osvojio film "Anatomy of a Fall" redateljice Justine Triet

Foto: Sarah Meyssonnier / REUTERS

Na 76. filmskom festivalu u Cannesu najprestižniju nagradu, Zlatnu palmu, osvojio je u subotu film "Anatomy of a Fall", sudska drama u režiji francuske redateljice Justine Triet.

Triet je time postala treća redateljica koja je osvojila tu prestižnu nagradu festivala u Cannesu.

Psihotriler "Anatomija pada" govori o uspješnoj i modernoj autorici koja je optužena za ubojstvo svog muža.

Grand prix je dobio film "The Zone of Interest" u režiji britanskog redatelja Jonathana Glazera. Film rekonstruira obiteljski život zapovjednika koncentracijskog logora Auschwitza, kako bi podsjetio na tezu o "banalnosti zla". Zastrašujući pogled na idilični obiteljski život njemačkog časnika stacioniranog u nacističkom logoru smrti, temelji se na istoimenom romanu Martina Amisa, koji je umro za trajanja festivala.

Aki Kaurismaki dobio je nagradu žirija za Fallen Leaves.

Među ostalim nagradama, francuski redatelj Tran Anh Hung osvojio je nagradu za najbolju režiju za "The Pot-au-Feu", priču o sredovječnoj ljubavi i kulinarskom užitku koji se odvija u Francuskoj, ponovno okupivši bivše partnere u stvarnom životu Juliette Binoche i Benoîta Magimela.

Nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je Koji Yakusho za ulogu čistača toaleta u filmu Wima Wendersa Perfect Days, a žensku Merve Dizdar za "About Dry Grasses", školsku dramu o učitelju čija je karijera ugrožena optužbom za seksualno zlostavljanje.

U konkurenciji za nagradu ove je godine bio 21 film.

Počasnu zlatnu palmu prije nekoliko dana dobili su Michael Douglas i Harrison Ford.

Više doznajte u prilogu Maje Njirjak:

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!