Zlatne motorke dodijeljene najboljim "trash" filmovima

12.09.2021.

12:25

Autor: Hina/V.M.

Zlatne motorke/arhiv

Zlatne motorke/arhiv

Foto: Marko Jurinec / PIXSELL

Svečanom dodjelom Zlatnih motorki, od kojih jedna ostaje u Hrvatskoj, a ostale idu u Španjolsku, Kinu i Finsku, u varaždinskom kinu Gaj u subotu je završio 16. Trash Film Festival.

U tri dana u Varaždinu su prikazana 54 niskobudžetna filma u četiri kategorije u konkurenciji za nagrade Zlatne motorke. Dobitnike je odabrao žiri u kojem su bili književnik, scenarist i novinar Ante Tomić, redateljica dokumentarnih filmova, producentica i snimateljica Irena Ščurić te kazališne redatelj i pisac Dario Harjaček.


Najbolji SF je Hamelin, čija je autorica Silvia Conesa iz Španjolske, najbolji borilački Justice Delivery Antona Usikova iz Kine, najbolji horor Twelve days od Helvete, čiji je autor Mati Soikkeli iz Finske, te najbolji akcijski Love at First Bullet hrvatskog autora Marina Pavelića.


- Hrvatska ima sjajnu tradiciju: od filmova Jakova Sedlara do filmova Zvonimira Majcuga. Hrvatska je stvarno jedan rodonačelnik trasha, izjavio je član žirija Dario Harjaček.

Selektor varaždinskog Trash Film Festivala Ante Magaš naglasio je da su ove godine prvi put prijavljeni filmovi iz Australije te su sada zastupljeni svi kontinenti.


- Što se tiče sadržaja, još uvijek je dosta covid prisutan i nekakav taj strah od izolacije. Ljudi snimaju filmove u samoizolacijama, doma s mobitelima, koji su baš strašno upečatljivi. To još uvijek prevladava, rekao je Magaš.


Direktor varaždinskog festivala Slobodan Runjak ustvrdio je da su s 1600 prijavljenih filmova očekivanja organizatora ispunjena unatoč pandemiji.


- Uspjeli smo u konkurenciji uvrstiti 54 filma iz cijelog svijeta, sa svih kontinenata, i uspjeli smo napraviti jako dobar izbor, kazao je Runjak.

 

Na Trash Film Festivalu nastavljena je tradicija postavljanja ploča na Walk of fame u varaždinskoj Uskoj ulici. Nakon Zvonimira Ferenčića, Slavka Brankova i Oktavijana Miletića, četvrtu je dobila prva žena, hrvatska umjetnica Smiljka Bencet Jagarić, koju najviše pamtimo po ulozi Regice u kultnim Gruntovčanima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!