Znate li koja je najknjiževnija zagrebačka četvrt?

28.01.2019.

07:23

Autor: Ira Karlović/I.H./HRT

-

-

Foto: - / -

Botinec, naselje kao i svako drugo: obiteljske kuće, škola, vrtić, ljekarna. No, posebnost Botinca su ulice neobičnih imena, nazvane prema likovima iz hrvatske književnosti.
Botinec je zagrebačko prigradsko naselje na jugu grada. Ime je dobilo prema grofovskoj obitelji Boti. Velik broj stanovnika doselio se nakon poplave 1964. kada su ovdje za stradale obitelji izgrađene privremene kuće u nizu. Privremeno se pretvorilo u stalno i danas u Botincu živi 4500 stanovnika.

Botinec, naselje kao i svako drugo: obiteljske kuće, škola, vrtić, ljekarna. No, posebnost Botinca su ulice neobičnih imena, nazvane prema likovima iz hrvatske književnosti. Ona su postala inspiracija za umjetničko - društveni projekt "Knjige naših ulica".

Projekt je osmislio bračni par Peršić iz udruge Lastin rep, a u suradnji s Etnografskim muzejom, Knjižnicama grada Zagreba, udrugom Pozor i Hrvatskim čitateljskim društvom. Mala udruga ostvarila je velik uspjeh. Na natječaju Europskog socijalnog fonda dobili su 85% sredstava, točnije 646.560 kuna.

Najknjiževniju gradsku četvrt, ali bez knjižnice knjigama opslužuje bibliobus. Ova knjižnica na kotačima poslužit će kao mjesto za putujuću izložbu dječjih uradaka "100 lica Šegrta Hlapića".

Uz likovne bit će organizirane i radionice čitanja, izrade knjiga i slično. Završna prezentacija održat će se u Botincu u svibnju 2020. Udruzi Lastin rep čini se da nitko više ne može stati na rep. Ideja rođena iz entuzijazma sada je pred ostvarenjem.

Ovim projektom potaknut će se stvaralaštvo i povećati uključenost građana u lokalnoj zajednici, njihov pristup kulturnim i umjetničkim sadržajima. Jedinstveno uređeno naselje  svojim će primjerom zasigurno privući pozornost hrvatske javnosti, što već i čini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!