Znate li koji se rat smatra svjetskim ratom prije svjetskih ratova?

26.03.2020.

15:20

Autor: HRT

default error photo
Prvi najbrži prst ovotjednoga kviza, Zoran Majstorović , na pitanju za 16.000 kuna pogrešno je odgovorio kako se Tridesetogodišnji rat smatra svjetskim ratom prije svjetskih ratova.
Iako u večerašnjem izdanju kviza "Tko želi biti milijunaš?" nije bilo rukovanja, igra "najbrži prst" nije izostala. U vrući su stolac imala priliku sjesti dva natjecatelja - glazbenik Zoran Majstorović te student prava Josip Dujmović.

Išavši pogađati odgovor na pitanje za 16.000 kuna, Zoran je kviz napustio s 1000 kuna, a Josip je pogađanjem odgovora na 11. pitanje za 64.000 osvojio visinu iznosa drugoga praga.

Prvi najbrži prst ovotjednoga kviza, glazbenik iz Kastva, zapeo je na pitanju za 8.000 kuna. Pozvao je džokera upitavši ga jesu li Hanni i Andreas Wenzel olimpijske medalje osvajali za republiku, kraljevinu, veliko vojvodstvo ili kneževinu.Zoran je razmišljajući naglas prethodno rekao kako misli da je riječ o Lihtenštajnu no da nije siguran u oblik tamošnje državne vlasti. Točan odgovor - kneževina dobio je od pozvana džokera koji mu je omogućio otvaranje sljedećega pitanja.

No već na njemu Zoranu je bila potrebna pomoć publike. Nije znao koji je rat vođen na pet kontinenata pa se smatra svjetskim ratom prije svjetskih ratova. Desetodnevni rat, Sedmogodišnji rat, Tridesetogodišnji ili pak Stogodišnji?Najviše, 40 posto, publika je dala Tridesetogodišnjem ratu. Usto, ustvrdio je kako je i sam bio najbliže upravo tom odgovoru. Ipak, "vuklo" ga je krivo, jer je riječ o Sedmogodišnjem ratu kojemu je publika dala 29 posto.

S neiskorištenim džokerom "pola-pola" i sigurnih 1000 kuna ustupio je mjesto sljedećem natjecatelju, mladiću iz Porata na otoku Krku s trenutačnom zagrebačkom adresom gdje studira na spomenutom Pravnom fakultetu.

Po kojem Lovrakovu romanu još uvijek nije snimljen film? Glasilo je pitanje na kojemu je Josip upotrijebio pomoć prvoga džokera, publike. Ona je 68 posto dala romanu Anka Brazilijanka, a 29 posto Neprijatelju broj 1.Mladić je potom zatražio i da se ponuđeni odgovori prepolove pa su ostali Družba Pere Kvržice i Neprijatelj broj 1. Za njega više nije bilo dvojbe jer je gledao ekranizaciju romana Družba Pere Kvržice i Vlak u snijegu (koji je ispao nakon posezanja za džokerom). S odgovorom Neprijatelj broj 1 zaradio je 8.000 kuna, a kako bi svoj osvajački pohod i nastavio, na idućem nogometnom pitanju zatražio je džokera "zovi".Upitao ga je koja je nogometna reprezentacija dvaput bila prva na SP-u, ali nikad druga. Je li riječ o Francuskoj, Španjolskoj, Argentini ili Urugvaju? Prethodno je rekao da misli kako se odgovor odnosi na reprezentaciju Urugvaja što mu je džoker i potvrdio. Josip je zatim stigao i do pitanja za prelazak drugoga praga.

Je li u pjesmi Tri nonice Drage Gervaisa debela Kata, Tonca, Jela ili Pepa? Pjesničko pitanje isprva mu je zadavalo muke. Iako mu je bilo žao riskirati i u jednome je trenutku imao namjeru odustati, vukla ga je Tonca pa je odlučio kao konačni odgovor ponuditi njeno ime.U Josipovu je slučaju vrijedila ona "sreća prati hrabre" jer mu je točno ime nonice donijelo 32.000 kuna. Za osvajanje dvostruko viša iznosa trebao je znati ili pogoditi hoće li se astronaut, što god da mu je omiljena hrana, u blizini crne rupe tortiljificirati, sušificirati, špagetificirati ili rižotizirati.Nije pogodio rekavši sušificirati, a biste li vi znali da je točno - špagetificirati?Ako niste gledali večerašnjeg "Milijunaša", a želite provjeriti koliko biste točnih odgovora znali "kao od šale", a koliko bi vam bila naklonjena sreća, kviz možete pronaći na našoj usluzi HRTi gdje će se nalaziti neko vrijeme.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!