Krešimir Končić je sv. Nikola iz Starog Trnja

06.12.2021.

12:04

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/M.Š./HRT

Končić u DJH

Končić u DJH

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Povodom Svetog Nikole, jednog od najomiljenijih dječjih blagdana, upravitelj sportsko-rekreacijskog centra "Trnje" Krešimir Končić već godinama organizira darivanje djece s područja Starog Trnja. Sve je počelo još 1990. godine u suradnji sa župom Krista Kralja u Trnju, a Končić kaže kako je te prve godine prisustvovalo preko tisuću djece. 

- Nažalost prekinuo nas je rat, a nakon rata je braniteljskoj ekipi i roditeljima bio zadatak da uvijek nešto napravimo za našu djecu. Sad već jedno desetak godina organiziramo doček Svetog Nikole, ali nažalost prošle i ove godine to nismo bili u mogućnosti napraviti zbog pandemije. Sveti Nikola i dalje obilazi svu djecu, ali ne možemo napraviti veliki skup zbog mjera, kaže Krešimir Končić.

- Mi već 31 godinu vodimo centar, on je postao kao dnevni boravak našim stanovnicima, pogotovo kad je lijepo vrijeme. Ja volim reći da su djeca, roditelji, bake i djedovi više u sportskom centru nego doma, i to je jedno prekrasno druženje, uvijek se nešto događa - volimo organizirati fešte i događaje, sportska takmičenja – volimo okupljati ljude i mislim da je to jako važno, ističe i dodaje kako imaju dobru suradnju s Udrugom „Ozana“ za djecu s posebnim potrebama, kao i sa Sportskim savezom gluhih Grada Zagreba.

- Pokušavamo maksimalno koliko možemo olakšati roditeljima i uljepšati djeci odrastanje na Trnju.

- Ako epidemiološka situacija dozvoli u centru će se na proljeće održati mnoga druženja, sportski turniri i sportske igre mladih.

Osim što je zaštitnik djece, Sveti Nikola zaštitnik je i mnogih hrvatskih gradova i pomoraca, a Končić ističe još jednu legendu.

- Zaštitnik je i cura udavača – Sveti Nikola je rođen u Patari u 3. stoljeću i bio je iz imućne obitelji. Imao je susjeda koji je imao tri kćeri i koji je doživio stečaj, ostao je bez imetka. Nastao je problem kako će udati kćeri i došao je na ideju da će trgovati njihovom ljepotom. Sveti Nikola je saznao za tu nakanu, i da spasi djevojke jednu večer je donio vrećicu zlatnika pred susjedova vrata. On ih je ujutro našao i tako je udao prvu kćer. Nakon nekog vremena isto se ponovilo s drugom kćeri, i onda je susjed htio vidjeti tko donosi zlatnike i dočekati ga u zasjedi da vidi o čemu je riječ. Sveti Nikola je vidio da ga čeka, popeo se na krov i ubacio vrećicu sa zlatnicima kroz dimnjak. Vrećica je pala kroz dimnjak ravno u čizmice koje su se sušile kraj ognjišta i otud priča o tome da ostavlja darove u čizmice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!