Zoran Predin i Zagrebačka filharmonija oduševili Lisinski

07.03.2020.

07:18

Autor: I.D./Hina/Vijesti iz kulture/HRT

default error photo
Pjevač, skladatelj, tekstopisac i kantautor u Zagrebu je prvi puta u karijeri nastupio u pratnji velikog simfonijskog orkestra.
Slovenski kantautor Zoran Predin nastupio je u petak u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, gdje je uz pratnju Zagrebačke filharmonije izveo presjek skladbi iz svojeg životnog opusa u raskošnom novom simfonijskom ruhu kojim je još jednom potvrđen glazbeni genij njegova bogatog stvaralaštva.

Pjevač, skladatelj, tekstopisac i kantautor čija biografija, uz rock glazbu, obuhvaća i glazbu za film, televiziju i kazalište, 41 objavljen autorski glazbeni album, 3 zbirke poezije, 2 prozne knjige, te nastupe s brojnim istaknutim bendovima i glazbenicima, u Zagrebu je prvi puta u karijeri nastupio u pratnji velikog simfonijskog orkestra.

Poznate skladbe tog popularnog glazbenika u aranžmanima za veliki simfonijski orkestar oduševile su publiku Lisinskog, koja je Predina i filharmoničare ispratila ovacijama. Skladbe je Predin birao prema kriteriju potencijala prilagodbe prednost je dao onima u kojima je glazba dominantnija. Tako je iz svoje glazbene škrinje izvukao neke manje poznate skladbe, ili čak i neke koje njegova koncertna publika nije dosad čula.

Koncert je otvorila uvertira "Stella", simfonijski obrađena glavna glazbena tema istoimene kazališne predstave iz 1992., koja je odmah na početku publiku uvela u Predinovu golemu glazbenu riznicu. U nastavku je publika imala jedinstvenu priliku čuti filharmonijske izvedbe poznatih pjesama poput "O mladom studentu i udanoj ženi", "Ne mi dihat za ovratnik", "Kosa boje srebra" ili "Poljub, ki riše ustnice", obogaćene jazz i latinskim ritmovima, u simfonijskim klasičnim, gypsy swing i rock aranžmanima, uz najveće ovacije obradi slavne balade "Praslovan".

Predin, poznat po izuzetno zabavnim nastupima na kojima neprekidno komunicira s publikom i zbija nebrojene šale, ovaj je put ostao suzdržan, ali ipak nije odolio da u svom tipičnom duhovitom stilu nevaljalca koji publici uvijek voli priuštiti neko iznenađenje, na bisu u "novome ruhu" ne predstavi i filharmoničare, koji su se, predvođeni dirigentom Krešimirom Batinićem, spremno priključili pjevanju njegove pjesme "Što bi mi bez nas".

Koncert, prigodno nazvan "Počasni krug", na kojemu su se Predinu i filharmoničarima pridružili i Ivan Popeskić na klaviru, violinist Bruno Urlić, ujedno i koaranžer pjesama, Henry Radanović na basu, te Marko Matošević na udaraljkama, zaokružen je velikim simfonijsko-čardaškim slavljem, "Mentol bonbonom".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!