Predin, Cave, Byrne i drugi na radionicama u MSU

01.06.2021.

10:51

Autor: Hina/V.M.

Zoran Predin

Zoran Predin

Foto: Milan Sabic / PIXSELL

Slovenski glazbenik Zoran Predin prvi je gost novog ciklusa Art pop radionice zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti (MSU), koja će se ondje održati od 7. do 9. lipnja. Nakon Predina u ulozi predavača i mentora trebali bi se pojaviti Patti Smith, David Byrne, Laurie Anderson, Nick Cave i PJ Harvey.

MSU u okviru tog projekta ugošćuje pop umjetnike šireg umjetničkog područja i praksi, ponajprije rock glazbe, poezije, teatra, performansa, slikarstva, fotografije i stripa.


U interaktivnom konceptu umjetnici polaznicima prenose svoja iskustva, otkrivaju i demistificiraju proces skladanja i nastanka rock pjesme, teksta i glazbe, te zajedničkim radom stvaraju novo umjetničko djelo, individualno i kolektivno.


- Ovakav tip art workshopa jedan je od najznačajnijih primjera sretnog braka suvremene umjetnosti i popularne kulture, ističe MSU u najavi radionice.


Riječ je o nastavku ciklusa Art pop Workshop, koji je realiziran kroz sezone 2011./2013. godine, kada su radionice održali Vlada Divljan, Marko Brecelj, Gordan Muratović Coki, Peter Lovšin, Edo Maajka.


Zoran Predin (Maribor, 1958.) objavio je dosad 40 autorskih albuma, tri zbirke poezije i knjigu anegdota Druga žena u haremu, te roman Mongolske pjege, objavljen nedavno i na hrvatskom jeziku. Skladao je glazbu za filmove i kazalište, iskušao se u raznim glazbenim stilovima, od rocka do gypsy swinga, glumio u filmu...


Nastupao je u cijelom svijetu, a u posljednje vrijeme redovno objavljuje albume na hrvatskom jeziku i nastupa s Matijom Dedićem, a s grupom hrvatskih glazbenika za Croatia records je snimio novi album koji izlazi u lipnju.


MSU najavljuje da će nakon Predina, kao jednog od najznačajnijih rock autora, skladatelja, tekstopisaca i pjevača regije u zadnja četiri desetljeća, u narednim sezonama ugostiti "perjanice svjetske pop kulture i art rocka".


U ulozi predavača i mentora tako bi se trebali pojaviti Patti Smith, David Byrne, Laurie Anderson, Nick Cave, PJ Harvey, dok se iz regije najavljuju gostovanja Gregora Tomca, Darka Rundeka, Saše Antića, Mile Kekina, Srđana Gojkovića Gileta, Jani Novaka, Zoran Kostića Caneta, Seje Saxona...


Ulaz na radionicu je slobodan, no zbog ograničenog broja polaznika radionice, prijave za svaki dan primaju se putem e-maila na branko.kostelnik@msu.hr .


Program se obraća široj publici, ali prvenstveno mlađim glazbenicima, autorima, piscima, studentima glazbe, književnosti, anglistike, te povijesti umjetnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!