Zrinka Grancarić i Goran Milić u utrci za "Zlatni studio"

20.12.2021.

13:19

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/K.D.

Zrinka Grancarić i Goran Milić

Zrinka Grancarić i Goran Milić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Početkom veljače na HTV-u ćemo moći pratiti 5. po redu dodjelu medijske nagrade „Zlatni studio“, koja se dodjeljuje u pet kategorija – film, kazalište, glazba, radio i televizija. Goran Milić jedan je od nominiranih u kategoriji najbolji novinar/novinarka, ali i u kategoriji emisija sa serijalom „What's up America“, hibridnog dokumentarca koji je sniman virtualno zbog pandemije.

- Nekako je ispalo dobro, da sam bio tamo tko zna bi li došli do tih važnih ljudi. Na terenu nemate baš puno vremena za razmjenu emailova i telefoniranje, a i ljudi nekako lakše pristanu kad im netko ne dolazi doma i 'gnjavi' ih., kazao je u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" Goran Milić i dodao kako je jednostavnije snimati s Amerikancima nego Europljanima.

- Jednostavno govore i ono što imaju reći kažu izravno.“ Milić je nakon uspješnog američkog serijala krenuo snimati novi pod nazivom „What's up Berlin, Paris, London“, no ovaj put snimanje se odvija uživo.

HRT-ova Zrinka Grancarić također je nominirana u kategoriji za najbolju novinarku, i to već treći put zaredom.

- Teška je konkurencija, ja se nadam najboljem za HTV – bio to kolega Milić ili ja, ali drago mi je da smo ponovno nominirani u zaista lijepom broju i svim kategorijama, kaže Grancarić, inače velika zaljubljenica u sport.

- Podjednako uživam baviti se sportom i raditi oko sporta, to je zaista moja velika strast.

Milić smatra kako dobar novinar treba prepoznati što je zanimljivo publici kojoj se obraća.

- Nema univerzalne publike – za hrvatsku publiku radite na jedan način, za takozvanu regionalnu na drugi način, globalno na treći način – to je jedna prilagodba koja nije prodavanje nego logika stvari. Drugo, možete biti aktivist i raditi novinarstvo u funkciji neke ideje ili promidžbe, a možete biti mislilac koji vidi procese i onda ih analizira – ima sto vrsta novinara, ističe i kaže za sebe kako je bio u mnogim od tih žanrova.

- Najteže i najpriznatije je voditi Dnevnik, imate adekvatan osjećaj odgovornosti i svaka pogreška je traumatična. Najveća sreća u novinarstvu je – kada dođete u moje godine – što imaš pravo na pogrešku, kaže Milić.

S njim se slaže i Grancarić.

- Uvijek imaš odgovornost, međutim, kada radiš emisije poput „Otvoreno“ ta je odgovornost jako visoko, moraš zaista dobro balansirati između svega. U sportu je puno jednostavnije, biti sportski komentator nije ništa manje zahtjevno, no pitanje odgovornosti je puno manje – možeš biti ležerniji i duhovitiji. Ono što je lijepo u sportu je što se radi o puno lijepih priča i čovjek se zaista nahrani za jedan dugački period ovog drugog novinarstva koje ima drugu dozu ozbiljnosti i odgovornosti, kaže Grancarić i dodaje kako podjednako uživa u svim vrstama novinarstva.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!