14:09 / 24.07.2019.

Autor: V.K./Hina

Zvuk zujanja pčela udaljava slonove od željezničke pruge u Indiji

Fotografija: PIXABAY

Fotografija: PIXABAY

Foto: - / -

Indijske željeznice primijenile su originalno rješenje za zaštitu slonova od jurećeg vlaka postavljanjem zvučnika koji počinje emitirati zujanje pčela čim se slon, koji strahuje od uboda tog insekta.
Indijske željeznice primijenile su originalno rješenje za zaštitu slonova od jurećeg vlaka postavljanjem zvučnika koji počinje emitirati zujanje pčela čim se slon, koji strahuje od uboda tog insekta u surlu ili predjelu oko očiju, približi tračnicama.

Vlakovi su usmrtili gotovo 70 slonova od 2013. do lipnja 2019., uglavnom u državi Assam na sjeveroistoku i u Zapadnom Bengalu na sjeveru Indije.

U okviru "Pčelinjeg plana", postavljeno je nekih 50 zvučnika koji emitiraju zvuk zujanja pčela duž desetak "staza slonova" u prostranim šumama Assama. U tom području živi gotovo 6000 jedinki slnoova, odnosno 20 posto ukupne populacije tih životinja u Indiji.

- Istraživali smo na koji način spriječiti slonove da prelaze preko tračnica i naše su službe predložile tu mjeru, objasnio je Jyoti Sharma, glasnogovornik Indijskih željeznica.

Zujanje se aktivira kada se vlakovi približe pojedinim točkama i mogu se čuti do 600 metara u krugu.

Taj projekt, za koji su Indijske željeznice primile nagradu društava za zaštitu životinja, bio je testiran 2017. na domaćim i divljim slonovima, a prošle godine  počelo je postavljanje zvučnika.

U južnoj državi Kerala seljani se koriste ogradama koje su povezane s njihovim košnicama i zvuk se počinje emitirati kada slon dotakne žicu.

Da bi riješili probleme suživota slona i čovjeka koji postoje i u Africi, znanstvenici su 2018. proveli eksperimeente u nacionalnom parku Kruger u Južnoafričkoj Republici. Ondje su objesili čarape s feromonima pčela, kemijskih elemenata koje pčela ispušta kada osjeti da je košnica u opasnosti.

Dvadesetpet od 29 slonova koji su se približili tim čarapama pokazalo je "tipične znakove povećanog opreza,  nesigurnosti i na kraju se mirno udaljilo", objavljeno je u časopisu Current Biology.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!