Australac jeftinim detektorom našao grumen zlata vrijedan 130.000 funta

28.03.2023.

12:20

Autor: HRT/Hina

Grumen zlata

Grumen zlata

Foto: Albert Russ / Shutterstock

Jedan je Australac uz pomoć jeftinog detektora metala uspio pronaći grumen težak 4,6 kg, koji sadrži zlato vrijedno 130.000 funta. Muškarac, koji je želio ostati anoniman, grumen je otkrio u zlatnim poljima Victorije koja su u 19. stoljeću bila središte zlatne groznice u Australiji, piše BBC.

Darren Kamp, koji je procijenio i kupio primjerak, BBC-ju je rekao da je to najveći grumen zlata koji je vidio u svojoj 43-godišnjoj karijeri. "Bio sam zaprepašten... Takvo se nešto otkriva jednom u životu", kazao je.

Kamp je ispripovijedao da nije previše razmišljao kad je u njegovu trgovinu ušao muškarac koji je pronašao zlato, upitavši ga smatra li da grumen sadrži zlato vrijedno oko 10.000 australskih dolara. Odgovorio mu je da je vrijednost puno veća i da iznosi 240.000 australskih dolara ili oko 130.000 funta. Naime u grumenu teškom 4,6 kg bilo je oko 2,6 kg zlata.

Kazao je da se sretni nalaznik jako raduje što će tako veliku svotu novca potrošiti na svoju obitelj. Rekao mi je da će njegova supruga biti presretna. I premda su ovakvi pronalasci rijetki, procjenjuje se da Australija ima najveće svjetske rezerve zlata, a mnogi najveći grumeni na svijetu pronađeni su upravo u toj zemlji.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!