Banksyjev mural nudi utjehu prkosnim stanovnicima hladne Horenke

22.11.2022.

10:16

Autor: HRT/V.G./Hina

Horenka

Horenka

Foto: Gleb Garanich / Reuters

Dok se pripremaju za hladnu zimu, stanovnici bombardiranog ukrajinskog sela Horenke kažu da izrazito cijene rad poznatog grafitera Banksyja čiji mural prikazuje toplu kupku.

Mural koji prikazuje čovjeka kako riba leđa u kadi nalazi se u prizemlju onoga što je ostalo od stambenog bloka pogođenog u ožujku u ruskome napadu na selo Horenku, sjeverozapadno od Kijeva. To je selo nekoć bilo na prvoj crti bojišta, gdje je zaustavljen ruski napad na glavni ukrajinski grad.

- Za mene to znači isprati svu prljavštinu. Prljavštinu Ruske Federacije..., rekla je Reutersu Tetjana Rezničenko (43) dok oko nje pada snijeg.

- A ovaj crtež mi daje osjećaj... kao da sam skinula sa sebe svu tu prljavštinu koja se na nas sručila.

Riječ je o jednom od sedam murala za koje je Banksy potvrdio da ih je naslikao tijekom tajnog posjeta Ukrajini. Rezničenko je rekla da je Banksyjevu timu ponudila po šalicu instant-kave u svome stanu jer bilo je veoma hladno kad je umjetnik stigao da bi oslikao zidove razrušenog sela.


Kaže da u stanu ima peć na drva, ali nema struje, grijanja ni tekuće vode, a zima je već stisnula.

- Zima je počela i mi ne znamo što će biti dalje. Vatrogasci su nam donijeli pitku vodu, ali smrznut će se ako je ne odnesemo unutra, rekla je.

Unatoč svim problemima, kaže da će i ona i njezini susjedi ustrajati... i ostati prkosni.

- Ukrajinci se svemu mogu prilagoditi. Nema svjetla? Nema problema. Imamo svijeće, alternativne izvore struje, postoje power bank prijenosne baterije, rekla je susjeda Olena Kulinovič.

- Kad susjedi imaju struju, otiđemo k njima, napunimo mobilne telefone i power bank baterije. Nema vode? Sve u redu. Čak i kad država ne pomogne, uspijevamo organizirati dostavu vode.

Horenka

Horenka

Foto: Gleb Garanich / Reuters

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!