Bonačić: Prvo nastane naslov, pa onda fotografija

28.03.2023.

10:03

Autor: Ana Dobrović/Vijesti iz kulture/HRT/V.M.

Rad Aleksandra Bonačića

Rad Aleksandra Bonačića

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Zadarski fotograf Aleksandar Bonačić ovogodišnji je dobitnik nagrade "Tošo Dabac" Fotokluba Zagreb i to za cjelokupni rad i djelovanje na području fotografije. Autentičnost, detalji kojima priča priču, te fotografije prožete dozom humora samo su neke od prepoznatljivosti stila tog vrsnog fotografa.

"Beskrajan dan", "Čovjek s buketom", "Mladost brzo prolazi", "Anđeo na žici" - to su samo neki od naslova koji su inspirirali fotografije Aleksandra Bonačića:

- "Anđeo na žici" je nekako jedna moja fotografija koju sam uzeo kao neki svoj zaštitni znak, priča nam Bonačić, s kojim se u Zadru susrela ekipa Vijesti iz kulture:

Svaka fotografija krije svoju priču, a naslov govori o tomu što je ovaj fotograf vidio u detalju ili sceni. Može to biti i najobičniji detalj, ali s naslovom dobiva posebno značenje.

- Mislim da je to vrlo bitno, budući da u mojim fotografijama u većini slučajeva prvo nastane naslov pa onda fotografija. Neki kadar koji vidim, tako ga nazovem, i onda zbog toga ga i slikam, tako da je proces možda malo obratan, otkriva nam Bonačić.

Jedna fotografija nosi naslov "A sretni dobitnik je..."

- Ako ste pratili, možete vidjeti kako ima i dosta humora, čovjek se mora malo zamisliti da dođe do poveznice između naslova i fotografije, smije se naš sugovornik.

"A sretni dobitnik je..."

"A sretni dobitnik je..."

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Motiv mu je, kaže, sve ono što mu privuče pozornost. Fotografijom se počeo baviti u završnim razredima osnovne škole, nakon toga krenuo je u glazbene vode, no ljubav prema fotografiji ponovno je prevagnula potkraj 1990-tih i početkom 2000. Od tada fotoaparat ne ispušta iz ruke.

- Bio sam ugodno iznenađen spoznajom da se moj rad prati i izvan Zadra, tako da kad su mi javili za tu nagradu, malo me i šokiralo, ugodno šokiralo, priznaje laureat nagrade "Tošo Dabac".

Originalnost u izvedbi, umjetničko oko, prepoznavanje i uočavanje detalja, kojima daje novu dimenziju, uz elemente humora, stvorili su prepoznatljiv Bonačićev stil, koji je predstavio na brojnim izložbama, samostalnim i skupnim, u zemlji i inozemstvu.

Odabrane radove Aleksandra Bonačića pogledajte u galeriji:

Galerija
Rad Aleksandra Bonačića, Foto: Vijesti iz kulture/HRT
Rad Aleksandra Bonačića, Foto: Vijesti iz kulture/HRTRad Aleksandra Bonačića , Foto: Vijesti iz kulture/HRTRad Aleksandra Bonačića , Foto: Vijesti iz kulture/HRTAleksandar Bonačić u akciji, Foto: Vijesti iz kulture/HRTAleksandar Bonačić, Foto: Vijesti iz kulture/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!