Djeca u Italiji više neće automatski dobivati očevo prezime

28.04.2022.

08:39

Autor: I.Z./HRT/Hina

Djeca u Italiji više neće automatski dobivati očevo prezime

Djeca u Italiji više neće automatski dobivati očevo prezime

Foto: - / Shutterstock

Mali Talijani više neće automatski dobivati očevo prezime pri rođenju, odlučio je Ustavni sud u Rimu.

Do sada je u toj mediteranskoj zemlji bilo obvezno da se novorođenom djetetu daje očevo prezime ako ga je otac priznao. Zajedničkom prijavom majčino prezime moglo se dodati očevu prezimenu i stavljalo se iza njega.

U Italiji žene zadržavaju svoje prezime i nakon udaje, što znači da su se talijanske majke do sada u većini slučajeva prezivale drukčije od svoje djece.

Međutim, ova pravna norma krši članke talijanskog ustava, kao i Europsku konvenciju o ljudskim pravima, rekao je sud u presudi objavljenoj jučer.

Roditelji ubuduće moraju slobodno odlučivati hoće li svojoj djeci dati očevo, majčino ili dvostruko prezime, odlučili su suci pozivajući političare na djelovanje. Nacrt zakona već je u parlamentu.

Ubuduće, ako se roditelji izričito ne odluče za prezime, dijete će automatski dobiti i očevo i majčino prezime, a ne očevo kao što je to do sada bio slučaj.

Pristaše promjene zakona rekli su da je riječ o "povijesnoj presudi", "maloj revoluciji" i daljnjem koraku prema jednakosti muškaraca i žena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!