Šafran, kralj začina - uzgaja se u Istri

25.10.2024.

20:34

Autor: L.P./HRT/Hina

Kralj je začina, najdelikatniji i najskuplji. Nazivaju ga i crvenim zlatom. Riječ je o šafranu. Bili smo u njegovoj berbi i za to nismo morali otići na Bliski istok, nego u središnju Istru. Obitelj Černjeka jedina ga uzgaja u Istri.   

Kad šafran cvjeta Ester i Mladen u niskom su startu. Treba ga ubrat isti dan kad se otvori.


- Njegov je životni vijek jako kratak." + "samo 1 dan i predvečer kad se cvijet otvori otpusti te tri stigme i te tri crvene niti jedino je što se koristi kao suhi začin, rekla je Ester Černjeka, uzgajivačica šafrana, Škropeti.


Cvijet po cvijet ubire se ručno. Nekada u nasadu velikom dvije tisuće metara provedu i 12 sati. 


- Dokle god je, treba od početka do kraja. Ujutro i popodne od početka do kraja, treba pobrati što više. Jer što a se ne pobere danas, sutra ga nema, objašnjava Mladen Černjeka, uzgajivač šafrana, Škropeti.


Isti im šafran kroz ruke prođe najmanje dva puta. Jednom pri berbi i drugi put pri čišćenju. 


- Za gram je potrebno 250 do 300 cvjetova s time da svaki ima tri stigme. To govorimo o sušenom šafranu. Sirov ima određenu težinu, ali sušenjem se ona izgubi, nastavlja Ester.

 Gram se prodaje za 18 do 20 eura


- Najviše što smo znali ubrati je 480 grama. To je skoro pola kile. To je bio naš vrhunac, navodi Mladen.


Mukotrpan je to posao, pa ne čudi da se gram prodaje za 18 do 20 eura.


A šafran se važe na preciznoj vagi za zlato.


- Prodaju se male količine i precizna je. Ipak šafran ima određenu cijenu i mora biti precizna vaga da se ne zakida kupce, zaključuje Ester.


A njih ima diljem naše obale. Njihovim se šafranom začinjavaju jela vrhunskih restorana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!