Društvena podrška pomaže slonovima koji su ostali bez roditelja da se oporave

16.07.2022.

18:25

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Nell Jvr / Shutterstock

Slonovi koji su ostali bez majke mogu taj gubitak nadvladati ako žive u krdu, što potvrđuje važnost društvene podrške za tu vrstu, pokazalo je istraživanje.

Znanstvenici su istraživali posljedice smrti slonica na njihova potomstva tako što su izmjerili razine hormona stresa u izmetu 37 mladih slonova u Keniji 2015. i 2016. godine.

Veći dio njih ostao je u istoj slonovskoj obitelji nakon smrti njihove majke, a manji dio se priključilo skupini s kojom nisu bili u rodu.

Znanstvenici su otkrili da je razina hormona stresa dugoročno bila slična kod siročadi i kod ostalih slonova, iako se očekivalo da će ovi prvi pokazati veću razinu stresa zbog nedostatka majčinske skrbi.

- Stres kod siročadi nije bio dugoga vijeka, što pokazuje njihovu "otpornost" i utjecaj društvene podrške od drugih slonova, kazala je Jenna Parker, glavna autorica istraživanja koje je ovaj tjedan objavljeno u časopisu Communications Biology.

- Važnost obiteljske povezanosti vrlo je vidljiva pri promatranju krda slonova, kazala je Parker za AFP.

- Mladunčad se rijetko udaljava više od 10 metara od majke, te nakon samo nekoliko sati razdvojenosti može doći do "nevjerojatnih" ponovnih susreta slonice i slonića, kazala je istraživačica s Državnog sveučilišta u Coloradu u SAD-u.

Znanstvenici su također otkrili niže razine stresa među mlađim slonovima koji odrastaju u skupinama u kojima se nalaze njihovi vršnjaci, što implicira da je slonovima od velike važnosti da se imaju s kime igrati.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!