Dvoglava kornjača Janus puni 25 godina

02.09.2022.

15:33

Autor: M.M./HRT/Hina

Dvoglava kornjača Janus puni 25 godina

Dvoglava kornjača Janus puni 25 godina

Foto: Pierre Albouy / Reuters

Prirodoslovni muzej u Ženevi priprema posebnu proslavu rođendana dvoglavoj kornjači Janusu koja u subotu puni 25 godina.

Janus, koji ima dva srca, dvoja pluća i dvije različite osobnosti, ne bi mogao dugo preživjeti u divljini jer ne može uvući glave u svoj oklop kako bi potražio zaklon od grabežljivaca. No Prirodoslovni muzej u Ženevi, u kojemu se izlegao 1997. godine, može zadovoljiti sve njegove potrebe.

O njemu se brinu Angelica Bourgoin i njezin tim njegovatelja koji vjeruju da je on najstarija bicefalna kornjača na svijetu.

Hrane ga salatom iz organskog uzgoja, svakodnevno ga masiraju i rade mu kupke u zelenom čaju i kamilici. Odlazi u redovite šetnje, ponekad uz glazbu, i vozi se na skejtbordu rađenom po mjeri.

- Mislim da je on i danas ovdje zbog pažnje koju mu pridajemo i naše odanosti, rekla je Bourgoin.

Janusu, grčkoj kornjači nazvanoj po rimskom bogu s dva lica, pripremaju posebnu proslavu ovog vikenda.

Pod stalnim je nadzorom u slučaju da se prevrne jer bi to moglo biti kobno. Preživio je operaciju kamenca u mjehuru 2020. godine, a glave mu je potrebno povremeno tretirati vazelinom kako mu se ne bi stvorile rane pri trljanju jedne o drugu.

Njegove dvije osobnosti uzrokuju različita raspoloženja koji povremeno mogu dovesti do sukoba, primjerice kada treba odabrati u kojem će se smjeru kretati.

- Desna glava je znatiželjnija, budnija, ima mnogo jaču osobnost. Lijeva glava je pasivnija i voli jesti, rekla je Bourgoin, dodajući da je jedna glava sklonija endiviji, a druga mrkvi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!