Francuski dom Edwarda VIII i Wallis Simpson postaje muzej

24.03.2023.

09:03

Autor: Hina/HRT/V.M.

Edward VIII

Edward VIII

Foto: Emka74 / Shutterstock

Francuska vila u kojoj je bivši britanski kralj Edward VIII živio sa suprugom Amerikankom Wallis Simpson po prvi će put biti otvorena za javnost.

Zapuštena vila Windsor u bulonjskoj šumi u zapadnom Parizu otvorit će se kao muzej sljedeće godine kako bi se događaj poklopio s Olimpijskim igrama u Parizu, nakon obnove vrijedne više milijuna eura, piše CNN.

Samo nekoliko dana prije nego što će kralj Karlo III i kraljica supruga otići u Francusku u prvi državnički posjet, gradsko vijeće Pariza prepisalo je vilu dobrotvornoj zakladi posvećenoj očuvanju i promicanju francuske baštine.

Smještena u vrtovima koji se protežu na 1,5 hektara, kuća s 14 soba bila je mjesto gdje je bivši kralj, koji je šokirao britansko društvo nakon što je abdicirao 1936., živio sa suprugom.

Elizabeth Taylor, Marlene Dietrich i Aristotel Onassis bili su među mnogim bogatima i slavnima koji su se zabavljali i družili na 4 route du Champ d'Entraînement, nakon što su se vojvoda i vojvotkinja od Windsora uselili 1953. Par je ondje živio do smrti. Vojvoda je umro 1972., a vojvotkinja 1986.

U danima prije njegove smrti, vojvodu je posjetila njegova nećakinja, kraljica Elizabeta II. Njezin sin, tada princ Charles, također je ranije posjetio vojvodu a susret je prikazan u trećoj sezoni serije "Kruna".

Alberic de Montgolfier, predsjednik dobrotvorne organizacije Fondation Mansart, rekao je za CNN da je gradsko vijeće iznajmilo oronulu vilu njegovoj organizaciji na 32 godine.

- Ta kuća nikada prije nije bila otvorena za javnost, rekao je iznoseći planove za obnovu imanja na vrijeme za Olimpijske igre u ljeto 2024. Kuća je izgrađena 1928. godine i oduvijek je bila u vlasništvu grada Pariza, navodi de Montgolfier.

Godine 1944. otvorila je svoja vrata prognanom generalu Charlesu de Gaulleu, koji se s obitelji uselio nakon oslobođenja Pariza na dvije godine.

- Bilo je to vrlo zanimljivo razdoblje jer je tamo potpisano puno francuskih zakona, uključujući i onaj koji Francuskinjama daje pravo glasa, rekao je  de Montgolfier.

Nakon smrti vojvotkinje od Windsora, najam je preuzeo Mohamed Al Fayed, egipatski milijarder. De Montgolfier je rekao da je Al Fayed tamo je planirao zaručnički ručak za svoga sina Dodija i princezu Dianu. No do ručka nikada nije došlo, rekao je de Montgolfier, jer je bio zakazan za dan nakon što je par ubijen u gradu u kolovozu 1997.

- Prije četiri godine Mohamed Al Fayed odlučio ju je vratiti gradu Parizu, rekao je de Montgolfier.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!