'Francuski Spiderman' i njegov sin popeli se na neboder u Barceloni

01.10.2022.

18:58

Autor: Hina/HRT/V.G.

Alain Robert

Alain Robert

Foto: Albert Gea / Reuters

Alain Robert, slobodni penjač poznat i kao "francuski Spiderman", popeo se u subotu na jedan od najviših nebodera u Barceloni bez opreme. I po prvi put ikad, poznatom penjaču pridružio se i njegov sin.

- Ovaj put je drugačije. Moj sin nije penjač, tako da se nekako osjećam odgovornim za njega, rekao je Robert Reutersu dok se pripremao na uspon.

- Znam da je veliki dečko, ima 34 godine. To je njegova vlastita odluka, ali na kraju dana ja sam njegov tata.

Prolaznici i španjolska policija gledali su 60-godišnjaka i njegova sina, Juliena, kako se penju na 144 metara visok toranj Torre Glories, ranije poznat i kao Torre Agbar, ostakljenu uredsku zgradu koju je dizajnirao arhitekt Jean Nouvel, a koja je poznata po svome noćnom osvjetljenju.

- Pod velikim sam stresom. Nisam se nikad u životu ovako bojao, Julien je rekao Reutersu prije nego što su počeli s penjanjem.

- Radio sam strašne stvari u životu, ali ovo... Nikad se nisam ovako bojao u svome životu. Nasreću, imam oca koji će pričati sa mnom, koji će me voditi.

Dvojac je završio svoj uspon za manje od sat vremena, a na vrhu ih je dočekala policija, koja ih je ispratila u podnožje zgrade tradicionalnim putem, ali ih nije uhitila.

Julien, koji je proveo osam godina u vojsci i rado se bavi spotom, pripremao se za svoj prvi uspon gledajući videe ranijih uspona svoga oca.

Alain Robert se počeo penjati 1975. godine, vježbajući na klifovima u blizini svoga rodnog grada Valencea na jugu Francuske.

Počeo se baviti solo penjanjem 1977. godine, a otad se popeo na više od 150 zgrada, uključujući i na Burj Khalifu u Dubaiju, najvišu zgradu na svijetu, na Eiffelov toranj i na most Golden Gate u San Franciscu.

Robert rijetko dobije dopuštenje i penje se bez opreme, koristeći se samo svojim golim rukama, parom penjačkih cipela i vrećicom krede u prahu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!