Hrvatski restorani zadržali prestižne Michelinove zvjezdice

30.06.2022.

15:26

Autor: HRT/Hina/V.G.

Hrvatski restorani zadržali prestižne Michelinove zvjezdice

Hrvatski restorani zadržali prestižne Michelinove zvjezdice

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Novom selekcijom Michelina, svi dosadašnji hrvatski restorani nositelji prestižne Michelinove zvjezdice zadržali su tu oznaku, priopćila je u četvrtak Hrvatska turistička zajednica (HTZ).

Riječ je o restoranima Pelegrini (Šibenik), 360 (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb), Draga di Lovrana (Lovran), Boškinac (Novalja), LD Terrace (Korčula), Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) i Agli Amici (Rovinj). Uz 10 restorana s MICHELINOVOM zvjezdicom, Hrvatska se može pohvaliti i s dva restorana s oznakom MICHELIN Green Star koju sada nose restorani Zinfandels (Zagreb) i Konoba Mate (Korčula).

- Hrvatska se danas može pohvaliti s ukupno 84 restorana koji nose neku od prestižnih Michelinovih oznaka. S obzirom da njihov sustav dodjele oznaka i preporuka predstavlja kompleksan, složen i vrlo tajnovit proces, ovu su sjajne vijesti i velik uspjeh hrvatskih restorana, čijim vlasnicima i osoblju upućujem iskrene čestitke", izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Dodao je kako je HTZ glavni nacionalni partner Michelina te da suradnja s tim globalno prepoznatim brendom čija se preporuka uvažava i cijeni, doprinosi još boljem pozicioniranju hrvatskih restorana na gastronomskoj mapi, a samim time i Hrvatske kao kvalitetne i autohtone gastronomske destinacije.

Uz navedene prestižne zvjezdice, na listu Bib Gourmand, uvršten je i restoran Šug (Split) pa tako ovu oznaku u Hrvatskoj danas nosi ukupno 12 restorana, dok još 62 restorana imaju preporuku toga priznatog gastronomskog vodiča.

- Uvrštenje u svjetski poznate vodiče poput Michelina priznanje je za sve koji kontinuirano rade na kvaliteti. Hrvatsku naši vrhunski chefovi svojim uspjesima upisuju na gastronomsku kartu svijeta i na tome im čestitam, izjavila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

- Naši su inspektori posebno vodili računa o kvaliteti kulinarskih doživljaja restorana, timovi su dokazali dosljednost, pokazujući koliko je stalna kvaliteta bitan i važan kriterij za izdvajanje i dobivanje Michelin zvjezdica, objasnio je međunarodni direktor Michelin vodiča Gwendal Poullennec.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!