Ikebana: Pustite cvijeću da vas vodi

01.06.2023.

14:38

Autor: Paula Poljak Morandini/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

Radionica ikebane

Radionica ikebane

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Projekt "Ceramica Populi", koji već petu godinu u Varaždinu popularizira keramiku, uz niz edukacija i izložbi, ponudio je i dvodnevna radionica izrade - ikebane. 

S tajnama drevne japanske tehnike aranžiranja cvijeća polaznice su se upoznale u palači Herzer, a tamo je bila i ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

U toplo poslijepodne dvorana palače Herzer pretvorena je učionicu zen-ugođaja. Mir i koncentracija potrebni su za izradu ikebane. 

- Ikebana vam omogućuje da pustite cvijeću da vas vodi. Ne počinjete s idejom o izradi stroge forme, poput buketa ili aranžmana, nego s cvijetom, razmišljate kako je snažno izrastao, kako mu je ljepota prirođena. I zatim ga aranžirate u skladu s tom njegovom jedinstvenom ljepotom, kaže majstorica ikebane i voditeljica radionice Han Le Han.

Organizatorica Snježana Pokos Vujec dugo je tragala za majstoricom ikebane u Europi. Najbližu je školu pronašla u Beču.

- Na kraju se nisam obratila njima, nego sam se sjetila platforme Homo faber čiji sam i ja član. To je jedna digitalna platforma, koja promovira umjetnike i umijeća i našla da je Han Le, članica te platforme, majstorica ikebane. Obratila sam joj se i ona je odmah pristala napraviti jedan 'masterclass' i mislim da je baš pun pogodak jer jako je dobar tečaj ispao, ocjenjuje Snježana.


Na radionici ikebane

Na radionici ikebane

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Berlinčanka kinesko-vijetnamskog podrijetla, umjetnica Han Le Han, za početnice je pripremila radionicu slobodnog stila pa mogu upotrijebiti bilje i cvijeće koje žele. Aranžiraju ga u ravnoj i plitkoj posudi na čije se dno položi kenzan na koji se, pak, stavlja cvijeće.

- Budući da smo svi tu keramičari, svi imamo neka iskustva iz keramike i kao žene volimo cvijeće, tako da nije teško čuti taj poziv. Meni je ikebana oduvijek bila jako interesantna i budući da već duže vrijeme radim vaze, onda sam došla po mnogo više znanja, ističe polaznica iz Slovenije Barba Štemberger Zupan.

Nedovoljno poznata kod nas, ikebana je umjetnička tehnika i dio duhovnog života u Japanu, gdje djeca o njoj uče u školama. Umjetnička je misija Han Le približiti je ljudima u Europi.

- Kod ikebane je posebnost to da se gleda aranžman s jedne strane, jer veli da su oni u stvari bili predviđeni za niše. I zato nema gledanja sa svih strana, nego s jedne točke gledišta i onda se gleda od kuda izvire taj aranžman, napominje polaznica radionice Melanija Duić.

Radionica ikebane

Radionica ikebane

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

- Ja povjesničarka umjetnost, ali i pedagoginja, i uvijek me interesiraju i neke druge forme umjetnosti i sve što možemo iskoristiti u radu s posjetiteljima, tako da sam se prijavila i na ovu radionicu ikebane, kako bih možda to prenijela u nekim budućim edukativnim radionicama i našim posjetiteljima, komentira muzejska pedagoginja Jelena Petković.

Majstorica ikebane zbog varaždinske je radionice prvi put stigla u Hrvatsku.

- Jako mi se sviđa, oduševljena sam koliko je čist Varaždin, ako mogu tako reći, i kako su lijepo uređeni vrtovi i mali parkovi. U Berlinu u kojem živim, sve je prepuno smeća, ljudi ne brinu previše o svojim parkovima. Prvo što sam ovdje primijetila je kako su parkovi krasno održavani, priča Han Le Han.

Iznimno iskustvo za polaznice dio je projekta "Ceramica populi" i priprema za završnu izložbu koja će biti u Lapidariju Staroga grada.

- Ona će biti 7. lipnja u okviru Srijede u muzeju. Tada ćemo predstaviti naše radove kao i jedan integralni umjetnički rad, koji će se sastojati od autorske vaze, znači od keramičke posude koju će izraditi sami učesnici i ikebane koju će oni također samostalno izraditi i ukomponirati, najavljuje voditeljica projekta "Caramica populi" Snježana Pokos Vujec.

Varaždinska publika obogatit će se tako za dimenziju meditativnog aranžiranja cvijeća.

Radionica ikebane

Radionica ikebane

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!