Iskapanja otkrila 2 tisuće mumificiranih ovnovskih glava

27.03.2023.

12:12

Autor: Hina/Reuters/HRT/V.M.

Mumificirana ovnovska glava

Mumificirana ovnovska glava

Foto: egipatsko Ministarstvo antikviteta / Reuters

Najmanje 2000 mumificiranih ovnovskih glava, koje datiraju iz Ptolomejskog razdoblja, i raskošna struktura iz doba Starog kraljevstva otkriveni su u hramu Ramzesa II u drevnom gradu Abidosu u južnom Egiptu, objavio je tijekom vikenda egipatsko Ministartsvo antikviteta.

Mumificirane ovce, psi, divlje koze, krave, gazele i mungosi pronađeni su u hramu zajedno s ovnovskim glavama, za koje se smatra da su zavjetni darovi koji ukazuju na kontinuirano štovanje Ramzesa II na tom mjestu oko 1000 godina nakon njegove smrti, objavilo je ministarstvo.

Dodaju se da će otkrića proširiti znanje o nalazištu u razdoblju koje obuhvaća više od dva tisućljeća sve do Ptolomejskog razdoblja. Ptolomejsko razdoblje trajalo je oko tri stoljeća do rimskog osvajanja 30. godine pr.n.e.

Abidos, koji se nalazi u egipatskoj pokrajini Sohag oko 435 km južno od Kaira, jedno je od glavnih, ali manje posjećenih arheoloških nalazišta u Egiptu.

Mumificirane ovnovske glave

Mumificirane ovnovske glave

Foto: Egipatsko Ministarstvo antikviteta / Reuters

Bila je to nekropola rane egipatske kraljevske vlasti i središte hodočašća za štovanje boga Ozirisa, iskapanja je proveo Institut za proučavanje antičkog svijeta Sveučilišta New York.

Uz mumificirane životinjske ostatke, tim je otkrio veliku palaču sa zidovima debelim otprilike pet metara iz vremena šeste dinastije Starog kraljevstva, uz nekoliko kipova, papirusa, ostataka drevnog drveća, kožne odjeće i cipela.

- Struktura bi mogla pomoći u ponovnom uspostavljanju osjećaja drevnog krajolika Abidosa prije izgradnje hrama Ramzesa II, rekao je šef misije Sameh Iskander.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!