Obitelj Lobe, priča o pivovari i razvoju Nove Gradiške

10.08.2023.

06:48

Autor: Silvio Stilinović/Regionalni dnevnik/HRT

Novogradiška pivovara bila je jedna od prvih i po proizvodnji najjačih u Hrvatskoj. Danas više ne postoji ni zgrada pivovare, ali su sjećanja na nju oživjela na izložbi o obitelji Lobe kojoj Nova Gradiška može zahvaliti ne samo za pivovaru nego i još mnogo toga u gradu. 

Obitelj Lobe, židovskog podrijetla, iz Požege se doselila u Novu Gradišku i grad zadužila za sva vremena. Po mnogo čemu. Ključan dio njihovih života bila je jedna od prvih pivovara u Hrvatskoj.


- Bila je to jedna od najznačajnijih obitelji u svoje vrijeme u svome gradu, jer je ne samo gospodarski, nego i društveno bila jako angažirana u gradu. Tako da su stvarno ostavili dubok trag, kaže Ana Pavleković Žeruk, autorica izložbe "LoveBeer".


Pivovara je u vlasništvu obitelji bila sve do 1939., kada ju je kupila današnja Zagrebačka pivovara, a time i recept za brend jednog od najpoznatijih hrvatskih piva. 


- Brend pivovare Lobe bilo je Ožujsko pivo. E sad, o recepturi koja je danas u Ožujskom pivu ne možemo tvrditi, ali brend je svakako potekao iz Nove Gradiške iz pivovare Lobe, kaže Pavleković Žeruk.


Obitelji Lobe više nema. Obiteljsko stablo se ugasilo. Ostala je obiteljska grobnica na novogradiškom groblju, pod zaštitom države. Jer autor je veliki hrvatski kipar Ivan Rendulić.


- To je jedna važna obitelj koja nažalost nije ostala dugo kod nas, koja je ostala bez potomaka koji su se mogli dalje time baviti. Ali ovo što su napravili u kratkom vremenu ostavilo je veliki trag u industriji i cijelom gradu. Tako da je sve krenulo od tog famoznog imena, Ožujsko, kaže suautorica izložbe Jelena Kovre.


- Lobina pivovara je prodana početkom prošlog stoljeća u Zagreb, Zagrebačku pivovaru, i ta receptura Ožujskog piva datira iz Nove Gradiške. Sad, je li samo napravljeno copy paste ili je pravljeno nešto novo, to ćemo istražiti, kaže Vinko Grgić, gradonačelnik Nove Gradiške.


Nasljedstvo obitelji Lobe i danas je živo. Sve pivovare u regiji koriste se pivskim sladom iz Nove Gradiške. Uz Gradski muzej, u stvaranju izložbe pomogli su i Muzej Slavonije iz Osijeka, Gradski muzej Požega, te obitelj Bošnjak, donacijama predmeta na izložbi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!