John Morales o utjecaju klimatskih promjena na hrvatski turizam

18.12.2022.

00:22

Autor: turizam.hrt, zv

John Morales

John Morales

Foto: turizam.hrt / HRT

Hoće li naš turizam i u budućnosti izgledati kao danas, hoće li špica sezone i dalje biti u srpnju i kolovozu? Što se može očekivati za samo nekoliko desetljeća i još neke razmišljanja vezana za turizam i meteorologiju mogla su se spoznati u emisiji "turizam.hrt" emitiranoj 16. prosinca 2022. na HTV1. Sugovornik HRT-ovog novinara Marka Percana bio je John Toohey-Morales, meteorolog i klimatolog, specijalist za uragane, kolumnist na "Bulletin of the Atomic Scientists", osnivač i predsjednik "ClimaData Corporation", član Američkog meteorološkog društva i Srebrnog kruga Nacionalne akademije za televizijsku umjetnost i znanost za izniman i uzoran doprinos u emitiranju tijekom više od 25 godina.

Galerija
Marko Percan i John Morales, Foto: turizam.hrt/HRT
John Morales, Foto: turizam.hrt/HRTMarko Percan, Foto: turizam.hrt/HRTJohn Morales, Foto: turizam.hrt/HRT

John Toohey-Morales, poznatiji i samo kao John Morales, donedavna meteorološka zvijezda američke televizije NBC Miami, prošli je tjedan uživao u djeliću hrvatskih ljepota i pritom ih promovirao na svojim društvenim mrežama, na kojima ga prati više stotina tisuća ljudi. Posjetio je Zagreb, Nacionalni park Plitvička jezera, te Rovinj i Pulu, gdje je u razgovoru s Markom Percanom rekao, između ostalog, ekskluzivno za HRT:

Osjećat ćemo se kao u tropima?!

"I vi u Hrvatskoj, kao i cijelom Sredozemlju, svakako trebate očekivati da će ovo područje postati toplije. I da, to zaista znači da ćete se početi osjećati kao da ste u tropima. S udaljavanjem od obale temperature će sve više rasti, jer more ipak barem malo „hladi", no u zaleđu će postati vrlo teško i vruće. To možete očekivati sredinom stoljeća, otprilike 2050. ili 2070. godine."

Prijete bolesti zbog vrućina!?

"Imat ćete više toplijih mjeseci, ali u isto vrijeme, kada bude najtoplije, u srpnju i kolovozu, postat će vrlo teško za turiste, čak toliko da će prijetiti bolesti zbog vrućina. Moguće je da će u određenim gradovima u tim mjesecima postati prevruće za razvoj turizma.

More toplije, njegova razina u porastu...

"Zbog klimatskih promjena temperatura mora se mijenja i raste pa bilježimo migracije raznih morskih vrsta. Pored toga treba uzeti u obzir i podizanje razine mora. Plaže će se smanjiti, bit će ih manje, to će utjecati na turiste jer će imati i manje mjesta za uživanje. No, istovremeno, more će ipak malo ublažavati visoku temperaturu na obali. Pritisak će na nju stoga biti još veći jer će mnogi htjeti pobjeći od vrućine.", rekao je John Morales, američki meteorolog i klimatolog u HRT-ovoj emisiji "turizam.hrt".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!