Provjerili smo što se jede u Maleziji?

26.02.2023.

20:11

Autor: Senka Mošnja/Dnevnik/HRT/A.S.

Street food u Maleziji

Street food u Maleziji

Foto: Dnevnik / HRT

Dok u Europi svjedočimo mnogobrojnim objektima brze hrane, za onu kuhanu koja se dulja priprema moramo u restoran, ne želimo li ju pripremati kod kuće. U jugoistočnoj Aziji tradicionalno se i takvi obroci poslužuju na ulici. Ekipa HTV-a bila je u Maleziji, gdje je street food obilježje tamošnje kulture i gdje se vrlo kvalitetno hrane i domaći i stranci.

Piletina, junetina, raznovrsno povrće i voće, brojni začini, sve to čini svakodnevni obrok Malezijaca. Naravno, uz neizostavnu "nastilemu" - rižu kuhanu u kokosovu mlijeku.

- Ovo je malezijski specijalitet, služi se uz nastilemu. Dakle, ovo je pržena piletina, a ovo gulaš od lignji s čilijem, koji često jedemo. Nije jako ljuto, rekao je Syahru Fitri, konobar u hotelu, Kuala Lumpur.

- Mi volimo malo ljuću hranu, ali ne svaki dan. Katkad izaberemo manje ljuto. Kvaliteta malezijske hrane, u svakom je slučaju, izvrsna, rekao je turist iz Australije. 

Ulice u središtu Kuala Lumpura pune su štandova s hranom. Dio je to kulture i tradicije jugoistočne Azije. Sve su namirnice svježe, kvalitetne, jela se pripremaju na ulici. 

Mnoge namirnice koje kod nas rijetko upotrebljavamo, ovdje su svakodnevne. Napitak od ličija izvrstan je, kažu, za vruće dane, a takvi su u Maleziji svi. Na ulici nude i cijele menije.

U blizini je mnogo ureda različitih tvrtki. Stalno smo puni za ručak, posla preko glave, kazao je ugostitelj. 

Za osam ringita, odnosno 2 eura, kupci su siti do večere. Ista priča i stotinjak kilometara južnije, u Melaki. Prosječan dnevni promet u uličnom restoranu je oko 500 eura.

Većina Malezijaca hrani se izvan svog doma, kažu: ne isplati se kuhati. Uz to, za svako tradicionalno jelo potreban je velik broj namirnica.

- U većini obitelji u Maleziji bračni partneri rade, tako da nemaju vremena za kuhanje, pa je najbolje jesti vani, izjavila je Rose Daud, turistička vodičica.

Kralj voća u Maleziji svakako je skupocjeni durian, koji se ne smije izvoziti iz zemlje.

- Durian stoji 45 ringita, dakle 1desetak eura. Ali moguće je da se onima koji ga ne poznaju neće svidjeti jer ima vrlo intenzivan miris, kazala je Daud. 

No, durian se ne jede svaki dan.

- Ako stanujete u predgrađu, koje nije ekskluzivno, lijepo se živi. Hrana nije skupa, ima mnogo izbora. Jedino je energija skupa, rekao je James al Doraisami, vozač.

Minimalna plaća u ovoj je zemlji 400 eura, a prosječna, primjerice konobarska - oko 700 eura. Gladnih, u svakom slučaju, u Maleziji nema.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!