Jesenske poslastice postale luksuz

12.10.2023.

07:00

Autor: Ana Tomšić/A.D./Regionalni dnevnik/HRT

Ni cijene jesenskih plodova nisu kao što su nekad bile. Tako ćete sada za kuhani ili pečeni kukuruz koji se prodaje na ulicama morati izdvojiti do 3 eura, a za kestene od 2 do 8 eura. Ovisno o tome kupujete li malu, srednju ili veliku porciju.

S prvim danima jeseni, ulicama se širi miris jesenskih plodova. No, da biste u njima uživali, ove godine morate izdvojiti više novca. Svjesni su toga i kestenjari koji kažu - i nabavna je cijena viša.


'Slabo ide posao, sve je skupo'


- Nešto smo malo povećali, ali otkako je došao euro - nije dobro. Slabo ide posao, sve je skupo. Nabava je skupa. Jedna kila kestena košta 6-7 eura. To je stvarno preskupo, otkriva prodavač.


U užem središtu Zagreba tako ćete kukuruz, kuhani ili pečeni, platiti od 2 do 3 eura. Dok cijena pečenih kestena i marona ovisi o mjerici i prodavaču. Za malu mjericu izdvojit ćete između 2 i 3 i pol eura. Srednje mjerice su od 3 do 7 eura, a velika stoji od 4 do čak 8 eura.

- Muka su mi sve cijene. Što da vam kažem. Ovo je još prolazno, govori prolaznica.


- Bilo je dosta skupo. Tri eura, komentira drugi.


Sljemensko kestenje, objašnjavaju prodavači, malo je i nije za prodaju, pa najviše nabavljaju iz Karlovca, ali i inozemstva.


Inflacija, posljedice nevremena i prelazak na euro učinili su svoje


- Malo su kesteni ove godine truli. Bojim se, čovjek jede i novac daje, pa sam nabavio ove iz Italije. Malo je skuplji, ali prolazno. Tako zdraviji je i ukusniji, slađi je, pojašanjava prodavač.


Inflacija, posljedice nevremena i prelazak na novu valutu - učinili su svoje. Uživanje u jesenskim poslasticama, za mnoge je postao luksuz.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!