Krunidba Charlesa III bit će najveličanstvenija svečanost ikad viđena u Britaniji

03.05.2023.

06:58

Autor: HRT/V.G./Hina

Kralj Charles

Kralj Charles

Foto: Wolfgang Rattay / Reuters

Ceremonija krunidbe kralja Charlesa III u subotu bit će najveličanstvenija svečanost ikad viđena u Velikoj Britaniji i pružit će gospodarski poticaj naciji, rekli su organizatori i Buckinghamska palača.

Charles će, zajedno sa svojom suprugom Camillom, biti okrunjen u londonskoj Westminsterskoj opatiji u povijesnom događaju čije porijeklo seže oko 1000 godina unatrag, a u kojem će sudjelovati tisuće vojnog osoblja u kilometarskoj povorci kroz središte Londona.

- Ovo je ponosni trenutak u našoj nacionalnoj povijesti, rekao je Edward Fitzalan-Howard, vojvoda od Norfolka.

- Ovo je također vrijeme da se podsjetimo na ponos koji imamo u našoj velikoj zemlji i našem nepisanom ustavu koji nam je tako dobro služio više od 1000 godina tijekom naše duge povijesti, rekao je Fitzalan-Howard, čija obitelj organizira svečane svečanosti od 1483. godine.Oko 7000 pripadnika oružanih snaga bit će uključeno u ceremonijalne dužnosti, s više od 4000, uključujući vojne orkestre, koji će sudjelovati u procesiji od opatije do Buckinghamske palače gdje će novookrunjeni kralj i kraljica biti kraljevski pozdravljeni u vrtovima .

Kraljevska obitelj će nakon toga, kao što je tradicionalno, mahnuti okupljenima s balkona Buckinghamske palače, a bit će i prelet vojnih zrakoplova.

Kao što je palača ranije priznala, sama služba bit će drugačija od one kraljice Elizabete prije sedam desetljeća, odražavajući različita razdoblja.

U Westminsterskoj opatiji bit će samo 2300 uzvanika za razliku od 8000 koliko ih je gledalo 1953. godine, iako će i dalje biti prisutno 100 šefova država, a trajat će puno kraće.

Kritičari su dovodili u pitanje troškove raskošne krunidbe kada se javnost suočava s krizom troškova života, ali glasnogovornik palače rekao je da postoje izvješća da se očekuje više od milijardu funti (1.25 milijardi dolara) prihoda u posrnulo gospodarstvo kao rezultat toga.

- Nije na meni da govorim koliko su te brojke točne, ali svakako postoji teorija da su proslave golem gospodarski poticaj naciji", rekao je glasnogovornik, dodajući da je prisustvo toliko šefova država također velika prilika za umrežavanje.

Međutim, konzultantska tvrtka Pantheon Macroeconomics priopćila je kako očekuje da će britanski bruto domaći proizvod pasti oko 0.2 posto na mjesečnoj razini u svibnju, uz pad zbog dodatnog godišnjeg odmora, koji je vlada dodijelila za krunidbu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!