Litavska pošta uručila pisma primateljima nakon 50 godina

09.02.2022.

09:48

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: evaleenage / Shutterstock

Pismo namijenjeno 12-godišnjoj djevojčici u Litvi dostavljeno joj je u prosincu 2021., gotovo 51 godinu nakon što joj ga je poslalala prijateljica iz Poljske.

- Mislila sam da me netko zeza, rekla je Genovefa Klonovska nakon što joj je uručeno pismo u kojemu su bile dvije papirnate lutke i ručno izrađena papirnata ruža.

Pismo je, zajedno s još 17 ostalih ispalo ovog ljeta iz ventilacijske rupe, prljavo i zgužvano, nakon što su radnici srušili zid bivše pošte na periferiji Vilniusa.

- Radnici su predložili da ta stara pisma bacimo, no ja sam odlučio nazvati poštu. Jako sam sretan što su bili zainteresirani da ih preuzmu, rekao je vlasnik zgrade, Jurgis Vilutis. 

- Pisma iz kasnih 60-ih i ranih 70-ih vjerojatno je sakrio neki beskrupulozni zaposlenik pošte, pošto ih je pretražio, nadajući se da će pronaći novce ili druge dragocjenosti, pretpostavlja Vilutis.

Litva je tada bila dio Sovjetskog Saveza, a pošiljatelji su bili rođaci emigranti ili prijatelji iz zemalja poput Australije, Poljske ili Rusije.

U Vilniusu su se u međuvremenu izmijenili nazivi ulica i kućni brojevi pa su poštanski zaposlenici mjesecima tražili prava odredišta kako bi doznali kamo su se primatelji preselili.

Nažalost, pronađeno ih je samo pet. U nekoliko su slučajeva izgubljena pisma uručena djeci umrlih primatelja.

- Osjećali smo moralnu dužnost učiniti ovo, rekla je Deimante Zebrauskaite, voditeljica odjela za korisnike državne pošte.

- Jedna je gospođa ovo iskustvo usporedila s primitkom poruke iz boce bačene u more. Ljudi su vrlo emotivno reagirali. Nekima je bilo jako drago jer su uronili u dio svakodnevnog života njihovih pokojnih roditelja, rekla je Zebrauskaite.

U pismu Klonovskoj, poslanom iz Koczaryja u Poljskoj i pečatiranom 1970. godine, djevojka po imenu Ewa žali se da autobusi više ne voze do njezina sela pa mora hodati po hladnoći od -23 Celzijeva stupnja, a od svoje litavske prijateljice traži fotografije nekih glumaca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!