Ljubav na prvi pogled između Davora i Forda T

21.02.2022.

10:58

Autor: Zrinka Krešo/Iva Lerotić/T.D./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Davor i Ford T

Davor i Ford T

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Bila je to ljubav na prvi pogled između gospodina Davora Ištvanića i Forda T. 

Galerija
Ford T, Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRT
Ford T, Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRTFord T, Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Dogodilo se to u Americi, u zemlji u kojoj je ovaj automobil proizveden 1922. Već ga je kupio, no onda je čuo ponudu bivšeg vlasnika. Ako ga uspije upaliti, dobit će ga u pola dogovorene cijene. A ako ga uspije voziti, i druga polovina cijene se skida. Dakle, dobio bi ga besplatno.

- Potapšao me i rekao - izvoli. Ušao sam u automobil, 20 minuta me pustio da pokušam upaliti, nisam ga uspio upaliti. Nakon 20 minuta, pitao me je li mi dosta. Rekao sam da jest. Pokazao mi je i moram priznati da me pustio i dva dana, ne bih ga znao upaliti, istaknuo je Davor Ištvanić.  

Naravno da ga nije ni voziti znao. Ali sada je već druga priča. Ford T je ušminkan i često ga se može vidjeti na susretima oldtimera u Hrvatskoj.

- Kočnice ima samo na zadnjim kotačima, tako da danas ne možete ni registrirati taj auto jer nema žmigavaca i sve te sigurne stvari kao što bi morao imati. Ne može se za stalno registrirati, nego samo kao povijesno vozilo. Ima brisač na žgance, svjetla, mali retrovizor, krov pomični, instrument za temperaturu motora je iznad haube, živin instrument, ima instrument koji pokazuje napajanje na akumulator i dvije ručice za gas. Da bi ga upalili, morate podesiti kut paljenja, rekao je Davor.  

Ford T u Hrvatskoj se baš i ne viđa. Pretpostavka je da je ovo i najstariji automobil u nas. U Americi ih još dosta ima. Najvrjedniji su oni koji imaju sve originalne dijelove.

- Ford je počeo proizvoditi 1908. godine i proizvodio ga je do 1927. godine. To je prvi serijski auto i proizveden je u 15 milijuna primjeraka. Bio je preko 50 posto ukupne svjetske proizvodnje u to vrijeme, rekao je Davor. 

Ubrzo nakon ovog modela industrija automobila je pojednostavnila proizvodnju. Automobili danas mnogo manje i troše goriva u usporedbi s ovim stogodišnjakom koji kad baš „raspali" brzinom od 75 km/h, troši do 18 litara. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!