Muškarac kani prehodati Londonski maraton unatrag u znak potpore Ukrajini

14.03.2023.

10:01

Autor: HRT/V.G./Hina

Muškarac kani prehodati Londonski maraton unatrag u znak potpore Ukrajini

Muškarac kani prehodati Londonski maraton unatrag u znak potpore Ukrajini

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Muškarac koji je Londonski maraton 2017. prepuzao odjeven u kostim gorile i ove će godine u njemu sudjelovati tako što će ga prehodati unatrag, "gledajući preko ramena za Ukrajinu".  

Tom Harrison, koji živi u mjestu Amershamu u Buckinghamshireu, novinskoj agenciji PA je rekao kako iza njegove zamisli da Londonski maraton, koji se održava 23. travnja, prehoda unatrag stoji nekoliko razloga.

U školi smo imali moto na latinskom koji u prijevodu znači: Gledaj naprijed, ali se osvrni i unazad. A to znači da treba pogledati što ste postigli, što ste napravili i odakle ste došli, ali se istodobno treba radovati budućnosti i onome što tek dolazi i što još možete postići. Imat ću to na umu za vrijeme maratona jer ću hodati naprijed, ali pritom gledati preko ramena, osvrćući se nazad."

Ovom 46-godišnjaku nisu strani jedinstveni podvizi. U rujnu 2022. je u 15 dana prepješačio 423 km od Land's Enda u Cornwallu do sjedišta londonskog parlamenta, a 2017. je prepuzao maratonsku rutu od 42 km u kostimu gorile.

Dodao je kako vjeruje da bi njegova neobična zamisao mogla pridonijeti promoviranju cilja utrke - doniranju sredstava Crvenom križu za potporu Ukrajincima.

- Nedavno su Rusi izveli žestok raketni napad u Ukrajini zbog kojega je u brojnim ukrajinskim gradovima prekinuta opskrba energijom i ubijeni su mnogi stanovnici, podsjetio je.

- S time se mi ovdje ne moramo suočavati. Da, računi za struju su nam veći, ali bar možemo uključiti grijanje kad nam zatreba. U Ukrajini mnogi ljudi nemaju takvu mogućnost. Većina Ukrajinaca će na kraju rata poznavati nekoga tko je ubijen... doista je strašno to kroz što prolaze. Trebamo ih i dalje podržavati i ne zaboraviti. Ja ću na maratonu gledati preko ramena za Ukrajinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!