Na Velebitu u prirodu pušten ris Ljubo

15.06.2022.

11:24

Autor: HRT/Hina/J.L.

Dinarski ris

Dinarski ris

Foto: DPA / PIXSELL

Na Velebitu je u prirodu pušten ris Ljubo, peti koji je pušten u Hrvatskoj u sklopu projekta LIFE Lynx za spašavanje populacije te životinje, doznaje se od sudionika projekta.


LIFE Lynx projekt pokrenut je 2017. godine s ciljem spašavanja dinarske populacije risa od izumiranja.

Kako bi se zaustavilo parenje životinja u srodstvu, koje ugrožava opstanak risa, do sada je ukupno 15 životinja preseljeno iz Slovačke i Rumunjske u Hrvatsku i Sloveniju.

Ris Ljubo uhvaćen je u slovačkim Karpatima gdje je proveo dva mjeseca u karanteni kako bi bili sigurni da u Hrvatsku stiže zdrav. Dolazak risa su pozdravili članovi Rukometnog kluba Gospić te predstavnici lokalne zajednice.

Životinja je ispuštena jučer na gospićkom području, u lovištu Ramino korito, kojim upravlja tvrtka Lagosta u vlasništvu Rewilding Velebit Zaklade.

Marija Krnjajić, upraviteljica Rewilding Velebit Zaklade izjavila je kako im je zadovoljstvo što mogu pomoći oporavku populacije risa.

- Kao ovlaštenik prava lova na području lovišta Ramino korito gdje je ris Ljubo ispušten, izuzetno nam je drago što sudjelujemo u podizanju biološke raznolikosti faune Velebita i Hrvatske. Na tom terenu obitavaju sve tri velike zvijeri Hrvatske, medvjed, vuk i ris, a mogućnost da se tako rijetka, tajnovita i jedna od najugroženijih životinja promatra u svom prirodnom okruženju pruža nam također priliku za obogaćenje i unaprjeđenje turističke ponude Ličko-senjske županije, rekla je.

Tomislav Gomerčić, profesor s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu i član LIFE Lynx tima, istaknuo je da na području Ličko-senjske županije postoji odlična suradnja u istraživanju i zaštiti populacije risa između lovaca, javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima i znanstvenika.

- Rezultati koje smo u posljednjih pet godina postigli zajedničkim radom, i uz podršku lokalnog stanovništva, osigurali su budućnost risa u ovom dijelu Europe, ali su i uzoran model za upravljanje svim drugim zaštićenim vrstama", rekao je prof. Gomerčić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!