NASA naručila novu studiju o 'neidentificiranim zračnim pojavama'

10.06.2022.

08:02

Autor: Hina/HRT/V.G.

NLO

NLO

Foto: Ilustracija / Shutterstock

NASA je naručila novu neovisnu studiju o takozvanim "neidentificiranim zračnim fenomenima" (UAP) što je tema koja je dugo fascinirala javnost, a nedavno je privukla pozornost Kongresa.


Agencija je u četvrtak priopćila da su UAP-ovi - također poznati kao neidentificirani leteći objekti ili NLO-i - od interesa za zračnu sigurnost i nacionalnu sigurnost, naglašavajući da nema dokaza da su fenomeni izvanzemaljskog porijekla.

Studija, koja bi trebala početi na jesen i koja bi trebala trajati oko devet mjeseci, nastojat će ispitati "događaje na nebu koji se ne mogu identificirati kao zrakoplovi ili poznati prirodni fenomeni" kroz "znanstvenu perspektivu", navodi NASA u priopćenju.

Novi tim UAP-a, predvođen astrofizičarem Davidom Spergelom, usredotočit će se na to kako najbolje prikupiti podatke i kako ih svemirska agencija može upotrijebiti za bolje razumijevanje UAP-ova u budućnosti surađujući sa stručnjacima iz znanstvenih, aeronautičkih i analitičkih zajednica.

- S obzirom na malo opažanja, naš je prvi zadatak jednostavno prikupiti najrobusniji skup podataka koji možemo, rekao je Spergel.

NASA je priopćila da će izvješće biti objavljeno i naglasila da, iako je studija dogovorena s vladom SAD-a, ona nije dio proučavanja te pojave koju provodi vlada SAD-a.

Prošle je godine Ministarstvo obrane SAD-a (DoD) objavilo željno iščekivano izvješće Radne skupine za neidentificirane zračne pojave (UAPTF) o toj temi, u kojem su identificirana najmanje 144 neobjašnjiva zračna fenomena u posljednja dva desetljeća.

Procjenom je utvrđeno da UAP-ovi predstavljaju sigurnosni rizik za zračna putovanja i potencijalno mogu predstavljati rizik za nacionalnu sigurnost SAD-a.

Ministarstvo obrane naredilo je izradu plana za formaliziranje misije radne skupine.

U svibnju je američki Kongres održao prvu javnu raspravu o toj temi u pola stoljeća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!