Nobelova nagrada povećana za milijun švedskih kruna

15.09.2023.

11:02

Autor: A.D./HRT/Hina

Nobelova nagrada

Nobelova nagrada

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Dobitnici ovogodišnjih Nobelovih nagrada dobit će dodatnih milijun švedskih kruna, čime će ukupna financijska nagrada porasti na 11 milijuna kruna (920.000 eura), objavila je u petak Nobelova zaklada koja upravlja dodjelom nagrada.

Novčani iznos nagrada se povećavao i smanjivao posljednjih godina, a članovi odbora nagrade rekli su da se iznos ove godine povećava kako bi odražavao jači financijski položaj Zaklade.


U 2012. nagradni fond smanjen je s 10 milijuna kruna na 8 milijuna jer je Zaklada nastojala ojačati svoje financije. Iznos nagrade povećan je na 9 milijuna 2017., a 2020. na 10 milijuna, koliko je iznosio i prije 2012. godine.

Tijekom posljednjeg desetljeća švedska je kruna izgubila oko 30 posto svoje vrijednosti u odnosu na euro, što znači da se najnovijim povećanjem vrijednosti nagrade dobitnici izvan Švedske neće osjećati puno bogatijima.


Godine 2013. nagrade za dostignuća u znanosti, književnosti i miru, koje su prvi put dodijeljene 1901., bile su vrijedne oko 1,2 milijuna dolara, unatoč smanjenju iznosa u švedskoj valuti na 8 milijuna kruna.


Nobelova nagrada za fiziologiju ili medicinu prva je od ovogodišnjih nagrada i bit će objavljena 2. listopada, a idućih dana slijede nagrade za fiziku, kemiju, književnost i mir.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!