Noć tvrđava i "Putovima Frankopana"

05.05.2023.

14:47

Autor: Ivana Perić/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

Trsat

Trsat

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Na riječkom području večerašnja i sutrašnja Noć tvrđava održat će se na pet frankopanskih lokacija: u kaštelu Trsat, kaštelu Grobnik, kaštelu u Bakru, dvorcu Nova Kraljevica i kuli u Bribiru.

Glavni cilj cjelokupne manifestacije "Noć tvrđava" je promicanje fortifikacijske arhitekture i spomeničke baštine uz privlačenje što većega broja posjetitelja u baštinske lokalitete raznim programima i aktivnostima.

I ove godine Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana priključila se manifestaciji, a što se nudi, doznala je ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:


- Ako vas zanima povijest, želite istražiti tajne kaštela, pridružite nam se u petak na Trsatskom kaštelu i kroz igru i stručno vođenje otkrijte ljepote koje skriva naš Trsat, najavljuju organizatori koji su pripremili igru zagonetki Trsat escape za danas u 18 sati.

Na kaštelu Grobnik nude se, pak, interpretacijske šetnje po Šetnici Zakona 9 gradova i kaštelu te zanimljive radionice:

- Ordo Sancti Viti, udruga za oživljavanje povijesti, održat će srednjovjekovne radionice za djecu i odrasle. Sudionici će moći saznati što je kaligrafija te se okušati u umjetnosti lijepog pisanja rukom uz pomoć pera. Zatim će moći isprobati kako se nekad tkalo i otkriti kako se nekad izrađivala odjeća. Nezaobilazna je i prezentacija srednjovjekovnih igara te razonoda za sve na srednjovjekovni način, stoji u najavi programa.

U kaštelu u Bakru danas i sutra posjetitelje čekaju interpretacijske šetnje do starog grada Hreljina i hreljinske Gradine, zatim priča o životu Ane Katarine Zrinski u izvedbi glumice Ane Vilenice te koncert sopranistice Vanje Zelčić koja će izvesti fragmente iz opere Nikole Šubić Zrinski.

- U dvorcu Nova Kraljevica danas, u petak, u 19 sati održat će se stručno interpretacijsko vodstvo kroz koje će se posjetitelje upoznati s projektom Putovima Frankopana, pričom o dvorcu Nova Kraljevica i ostalim zanimljivim segmentima vezanim uz taj lokalitet uz predstavljanje samih postava centara i gledanje promotivnih filmova, najavljeno je.

Na kaštelu Drivenik u Bribiru održavat će se dvodnevna manifestacija oživljavanja povijesti, točnije srednjeg vijeka, pod nazivom Drivenik - putnik kroz vrijeme:

- U petak će se održati intepretacijska šetnja gdje će se hodati starim putem iz sela Cerovići do kaštela Drivenik nakon čega će se sudionici šetnje moći pridružiti ostalim posjetiteljima na srednjovjekovnom večernjem programu gdje će nastupiti glazbenik s lutnjom. Održat će se i predstava s vatrom, moći će se degustirati i autentična pića i deserti. U subotu, 6. svibnja će oko kaštela biti podignut viteški kamp, a posjetitelji će imati priliku uživati u raznim radionicama (streličarstvo, kaligrafija, tkanje), natjecanju u srednjovjekovnim borbenim disciplinama, predstavi, a za djecu je također osiguran bogati program: srednjovjekovni dječji vrtuljak, dječja bitka, srednjovjekovne dječje sportske igre i drugo, najavili su organizatori.

Također u subotu, 6. svibnja od 11 sati vozit će se Proljetna biciklijada Vinodolom od kule Turan u Bribiru, stazom od 25 km koja uključuje i vožnju cestom i nešto 'off roada', a čiji  je cilj kaštel Drivenik. Navečer će se oko kaštela uprizoriti bitka i opsada kaštela, a u samom kaštelu održat će se i šou s vatrom.

Detaljni program Noći tvrđava na riječkome području nalazi se OVDJE.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!