Novi madridski muzej izložit će impresivno kraljevsko blago

09.06.2023.

14:17

Autor: Hina/AFP/HRT/V.M.

Madird

Madird

Foto: Lucertolone / Shutterstock

Novi muzej s impresivnom blagom koje su španjolski monarsi prikupili tijekom proteklih pet stoljeća u lipnju otvara svoja vrata u Madridu.

Smješten nasuprot kraljevske palače, kraljevska galerija se otvara 29. lipnja. U novom muzeju će se moći vidjeti slike, tapiserije, namještaj i raskošne kočije.

Većinu od 650 izložaka javnost nije imala priliku nikada vidjeti. Neka djela su bila smještena u brojnim povijesnim mjestima diljem Španjolske.

Među remek djelima kolekcije naći će se slika Diega Velsqueza s konjem bez jahača koji se propinje. "Bijeli konj" je posljednji put prikazan javnosti 2015. na privremenoj izložbi u Parizu.

Pokraj slike će biti golema golema tapiserija iz 16. stoljeća koju je nekad posjedovala španjolska kraljica Izabela i koju je Ministarstvo kulture u veljači kupilo za milijun eura.

Predmet koji također plijeni pažnju je prvo izdanje "Don Quixotea" pisca Miguela de Cervantesa. Taj se roman ubraja u jedno od najvećih književnih djela.

Kolekcija umjetnina uključuje platna talijanskih majstora Caravaggia i Jacopa Tintorettija te španjolskog slikara Francisca Goye čija djela odražavaju turbulentnu prošlost zemlje.

Moderno zdanje koje će biti dom višestoljetnog kraljevskog blaga osvojilo je nekoliko ahitektonskih nagrada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!