Golema mesna okruglica izumrlog mamuta predstavljena u Nizozemskoj

30.03.2023.

10:15

Autor: Hina/Reuters/HRT/V.M.

Mesna okruglica

Mesna okruglica

Foto: Piroschka Van de Wouw / REUTERS

Golema mesna okruglica napravljena od mesa uzgojenog s pomoću DNK izumrlog vunastog mamuta predstavljena je ovog tjedna u znanstvenom muzeju Nemo u Nizozemskoj.

Mesnu okruglicu napravila je australska tvrtka za uzgoj mesa Vow koja je - obećajući da ovo nije prvotravanjska šala - rekla da želi potaknuti ljude da govore o laboratorijski uzgojenom mesu jer je ono održivija alternativa pravom mesu.

- Željeli smo stvoriti nešto što je potpuno drukčije od svega što sada možete dobiti, rekao je osnivač Vowa Tim Noakesmith za Reuters, dodajući da je dodatni razlog za odabir mamuta to što znanstvenici vjeruju da je izumiranje ove životinje uzrokovano klimatskim promjenama.

Mesna okruglica bila je napravljene od ovčjih stanica u koje je umetnut jedinstveni gen mamuta mioglobin.

- Kad je riječ o mesu, mioglobin je odgovoran za aromu, boju i okus, objasnio je James Ryall, glavni znanstveni direktor Vowa.

Tim Noakesmith

Tim Noakesmith

Foto: Piroschka Van De Wouw / Reuters

Budući da je sekvenca DNK mamuta, koju je dobio Vow imala nekoliko praznina, umetnut je DNK afričkog slona da se dopuni.

- Slično kao u filmu Jurski park, rekao je Ryall, ističući da je najveća razlika to što nisu kreirali stvarne životinje.

Dok stvaranje laboratorijski uzgojenog mesa obično znači korištenje krvi mrtvog teleta, Vow je upotrijebio alternativu, što znači da nijedna životinja nije ubijena u izradi mesne okruglice od mamuta.

Okruglica, koja ima aromu krokodilskog mesa, trenutačno nije za konzumaciju.

- Njegov protein star je doslovno 4000 godina. Nismo ga vidjeli jako dugo. To znači da ga želimo podvrgnuti rigoroznim testovima, nešto što bismo učinili sa svakim proizvodom koji izbacimo na tržište, rekao je Noakesmith.

Vow se nada da će laboratorijski uzgojeno meso staviti na kartu Europske unije, tržišta na kojem takvo meso kao hrana još nije regulirano.

Mesna okruglica

Mesna okruglica

Foto: Piroschka van de Wouw / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!