Philippe Starck prognozira: Za 20 godina dizajn će nestati

09.06.2022.

13:36

Autor: Hina/HRT/V.G.

Philippe Starck

Philippe Starck

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Philippe Starck, svestrani i kontroverzni dizajner, uvjeren je da će za najviše 20 godina dizajn nestati jer će dematerijalizacija stvoriti "svijet bez predmeta".

Budućnost dizajna ne postoji, jer svaka stvar rađa se, živi i umire pa to vrijedi i za dizajn, rekao je za agenciju AFP u intervju na Salonu namještaja u Milanu gdje je predstavio svoju najnoviju kreaciju - stolac medaljon za kuću Dior.

Jedan od najplodnijih izumitelja svoje generacije, 73-godišnji Starck okušao se u svemu, od predmeta za svakodnevnu uporabu kao što su četkice za zube i cjedilo za limun do dizajniranja hotela, jahti i namještaja i zasad ne odustaje od stvaranja.

- Ako je predmet pošten, dostojan postojanja, ako je izrađen s minimumom utrošenog materijala i energije, ako je dostupan najvećem broju ljudi i ako donosi (...) sreću, radost, ako omogućuje da "sjednete, perete se, jedete, u tom slučaju ponosan sam na njega, rekao je.

- Na pamet mi padne neka ideja svakih 16 sekundi, moram zadovoljiti sve, prema tome dizajn je demokratski jer je dostupan svima, objašnjava.

No sve ima svoj kraj, s "dematerijalizacijom" sve nestaje, znači povećavamo snagu inteligencije čime nestaje materija i to je normalno jer što je više materijalnosti to je manje humanosti, objašnjava.

- Pogledajte samo vaš iPhone: koliko je samo materijalnih predmeta zamijenio, to je izvanredno, on zamjenjuje stotine predmeta. Nekada je računalo bilo golemo, bilo je veliko kao zgrada, a sada se može ugraditi ispod kože i postupno prelazi u bioniku.

- Cilj će se postići kada čovjek bude na plaži gol, ultramoćan, ultrakomunikativan, ultrakalkulativan, a to će biti za najviše 20 godina", rekao je,

Starck, sin zrakoplovnog inženjera, cijeli život nastojao je dosegnuti "dušu stvari", stvoriti "kralješnicu", "kost", uklanjanjem nepotrebnog. "Moj otac je radio zrakoplove, a da bi oni letjeli moraju biti lagani, treba ukloniti sve nepotrebno", rekao je.

Zaustaviti konzumerizam

Starck, koji je dizajnirao električne bicikle, inteligentne termostate ili vjetroelektrane za pojedince deklarirani je ekolog Starck i pristaša koncepta planiranog smanjenja potrošnje energije i izvora kako bi se ekonomija uravnotežila na način da se smanje nejednakosti i poboljša blagostanje.

- Ekologija, to je prije svega odlučnost da se može reći "Ja bih to želio kupiti, no je li mi potrebno. Ako ste pošteni prema samima sebi, u 80 posto slučajeva odgovorit će da nije".

Na pitanje kako dizajner može pridonijeti zaštiti okoliša Starck kratko odgovara "Tako što ćemo prestati proizvoditi".

- A ako i nakon toga doista bude potrebno nešto proizvesti, nešto što je vrlo korisno, nešto što je ispravno, tada tu ideju treba realizirati s najmanjim mogućim utroškom energije i materije i taj proizvod mora biti dugovječan, ali najbolje bi bilo ne proizvesti ga, zaključuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!