Predstavljen portret kralja Charlesa III. za buduće britanske kovanice

30.09.2022.

08:30

Autor: Hina/HRT/V.G.

Buduće britanske kovanice s portretrom Charlesa III.

Buduće britanske kovanice s portretrom Charlesa III.

Foto: Peter Nicholls / Reuters

Portret kralja Charlesa III. za buduće britanske kovanice na kojima će biti otisnut njegov lik predstavljen je u petak u kovnici novca Royal Mint.

Taj portret nalazit će se na dvije kovanice u specijalnoj seriji koja će slaviti život kraljice Elizabete II., jednoj od pet funti te drugoj od 50 pennyja.

Kovanice će idućih mjeseci ući u optjecaj, vjerojatno u prosincu, priopćila je kovnica Royal Mint.

Službeni kraljev portret na budućim kovanicama rad je kipara Martina Jenningsa.

- Prema tradiciji, portret kralja usmjeren je u lijevo, u smjeru suprotnom od kraljice Elizabete II. na britanskim kovanicama koje su sada u optjecaju, navodi Royal Mint.

Na poleđini komemorativne kovanice od 5 funti bit će dva nova portreta Elizabete II., koje potpisuje umjetnik John Bergdahl.

- Sve britanske kovanice s likom Elizabete II. ostat će u optjecaju, priopćio je Royal Mint, ustanova koja je više od 1100 godina zadužena za portrete kraljevske obitelji na kovanicama.

U Ujedinjenom Kraljevstvu trenutačno je u optjecaju 27 milijarda kovanica s likom Elizabete II. i one će postupno biti zamijenjene kada se oštete, navodi Royal Mint.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!