Prosvjednice protiv klimatskih promjena juhom zalile 'Suncokrete'

14.10.2022.

14:42

Autor: M.M./Hina/HRT

Prosvjednice protiv klimatskih promjena juhom zalile Van Goghove 'Suncokrete'

Prosvjednice protiv klimatskih promjena juhom zalile Van Goghove 'Suncokrete'

Foto: Just Stop Oil / via Reuters

Prosvjednice koje demonstriraju protiv klimatskih promjena u petak su zalile juhom iz konzerve poznatu sliku Vincenta van Gogha "Suncokreti" izloženu u londonskoj Nacionalnoj galeriji, objavila je grupa 'Just Stop Oil'.

Grupa posljednja dva tjedna kontinuirano prosvjeduje u britanskoj prijestolnici, a u videosnimci koju je objavila vide se dvije aktivistkinje kako 'zalijevaju' sliku juhom od rajčice iz Heinzove konzerve.

Riječ je o jednoj od pet verzija poznatog Van Goghova ulja na platnu, koliko ih je izloženo u muzejima i galerijama u svijetu.

- Policija je jutros brzo stigla na mjesto događaja u Nacionalnu galeriju nakon dojave o tomu da su dvije pripadnice grupe 'Just Stop Oil' zalile sliku juhom iz konzerve i zatim se dlanovima zalijepile za zid ispod slike, objavila je policija na Twitteru.

Obje su uhićene zbog kaznenog djela nanošenja štete, a policija ih je nakon toga pokušala 'odlijepiti' da bi ih privela.

Galerija još nije komentirala incident.

Vrijednost Van Goghove slike, koju je umjetnik naslikao 1888., procjenjuje se na 84,2 milijuna dolara.

Aktivisti grupe 'Just Stop Oil' u posljednja dva tjedna povremeno blokiraju prometnice oko zgrade britanskog parlamenta.

Prošle je nedjelje policija privela više od stotinu aktivista raznih ekoloških skupina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!