Pussy Riot dobitnice nagrade Woody Guthrie

24.03.2023.

13:10

Autor: Hina/AFP/HRT/V.M.

Pussy Riot

Pussy Riot

Foto: Greyboots40 / Shutterstock

Ruska glazbena skupina Pussy Riot dobit će ovogodišnju nagradu Woody Guthrie u čast umjetnosti angažiranoj na društvenim promjenama, objavili su organizatori nagrade u četvrtak.

Dosadašnji dobitnici nagrade nazvane po američkom angažiranom folk pjevaču Guthrieju su Bruce Springsteen, Chuck D, Joan Baez, Pete Seeger i John Mellencamp.

- Dobar je osjećaj biti nagrađen u duhu Woodyja, mislim da bi mu se svidjela antifašistička poruka Pussy Riot. Kad Pussy Riot završi na popisima to nije uvijek dobra stvar, ali počašćeni smo biti na ovom. Ne sviramo baš folk, ali ne sviramo baš ni punk, jednostavno vrištimo i bunimo se što glasnije možemo, i nadamo se da možemo pokazati drugima da mogu učiniti isto, rekla je članica skupine Nadja Tolokonjikova, u izjavi koju je AFP-u poslala njezina menadžerica.

Tolokonjikova će zajedno s Marijom "Mašom" Aljohinom preuzeti nagradu u ime grupe 6. svibnja u Tulsi, Oklahoma. Nakon ceremonije predviđen je nastup Pussy Riot.

- Kao umjetnici koji, poput Woodyja Guthrieja, hrabro nose svoja uvjerenja, nema suvremenih umjetnika koji su dostojniji ovog priznanja od Pussy Riot. Platili su vrlo osobnu cijenu za izražavanje svog mišljenja o najozbiljnijim pitanjima našeg vremena, a ipak se nastavljaju boriti za pravdu i slobodu, rekla je Cady Shaw, direktorica Woody Guthrie centra, u izjavi.

Skupina Pussy Riot je stekla međunarodnu slavu svojim politički nabijenim nastupima u kojima članovi nose balaklave i prozivaju sve od ruske crkve do progona homoseksualne zajednice u zemlji.

Tolokonjikova, 33, jedna je od tri članice Pussy Riot koje su osuđene na dvije godine zatvora nakon što su otpjevale "Punk molitvu" osuđujući bliske veze Ruske pravoslavne Crkve s predsjednikom Vladimirom Putinom u središnjoj moskovskoj crkvi Krista Spasitelja u veljači 2012.

Krajem 2021. Rusija je članove, uključujući Tolokonjikovu, označila kao "strane agente" u sklopu šireg slamanja svih koji se protive režimu.

Feministički kolektiv je prošle godine otišao na europsku turneju u znak podrške Ukrajini, upozoravajući na "totalitarizam" pod Putinom.

- Oh, i kratki podsjetnik Vladimiru Putinu i svima koji podržavaju njegov režim Z... Svi vi fašisti sigurno ćete izgubiti, napisala je Tolokonjikova u izjavi u povodu nagrade Guthrie.

Zvijezda angažirane američke folk glazbe Guthrie je napisao legendarne antifašističke pjesme uključujući socijalistički nastrojenu "This Land Is Your Land". Imao je velik utjecaj na rad pjevača uključujući Springsteena, Baez i Seegera, kao i Johnnyja Casha, Jerryja Garciu i, naravno, Boba Dylana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!