Sindikat biciklista u kampanji "(Pr)osvijetli se" pozvao u biciklističku povorku

21.10.2022.

09:03

Autor: T.D./HRT/Hina

Bicikli

Bicikli

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Uoči prelaska na zimsko računanje vremena i mračniji dio godine, Sindikat biciklista pokrenuo je kampanju (Pr)osvijetli se i pozvao građane da u nedjelju, 23. listopada, sudjeluju u biciklističkoj povorci centrom Zagreba, dobro osvijetljeni.

Kampanja traje od 17. do 31. listopada i njome nastoje utjecati na razvijanje svijesti o važnosti korištenja svjetala na biciklu zbog povećanja sigurnosti samih biciklista, ali i ostalih sudionika u prometu.

Iz Sindikata biciklista podsjetili su da je korištenje svjetala i reflektirajuće opreme ili oznaka noću i danju, u uvjetima smanjene vidljivosti, i zakonska obveza te naglasili da žele ojačati prevenciju i edukaciju sudionika u prometu.

- U nedjelju 23. listopada 2022. vozit ćemo još jednu kritičnu masu biciklističku povorku s ciljem promocije bicikla kao ekološkog i atraktivnog gradskog prijevoznog sredstva i ukazivanja na potrebu poboljšanja biciklističke infrastrukture u gradu Zagrebu, izvijestili su iz te udruge.

Posebno su naglasili važnost poštivanja prometnih propisa od kojih je jedan obvezno korištenje lampica i reflektirajućih oznaka prilikom vožnje noću i u uvjetima smanjene vidljivosti.

Okupljanje je u nedjelju, 23. listopada, od 15,45 sati na Trgu žrtava fašizma kod Doma HDLU (Džamije) i kreće se u 16 sati rutom: Dom HDLU Ulica kralja Držislava Palmotićeva ulica Ulica kneza Branimira Ulica Grgura Ninskog (Trg kralja Tomislava) Haulikova ulica Ulica Antuna Mihanovića Trg Marka Marulića Trg Republike Hrvatske Trg Mažuranića Ulica Jurja Žerjavića Trg kralja Petra Svačića Ulica Baruna Trenka Trg kralja Tomislava Ulica Pavla Hatza Draškovićeva ulica Ulica Ignjata Đorđića Smičiklasova ulica Martićeva ulica (desno) Heinzelova ulica Zvonimirova ulica Trg žrtava fašizma Ulica Račkoga Smičiklasova Martićeva (lijevo, u slijepi dio ulice).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!