Specijalne mjere na koncertima Rammsteina u Münchenu

06.06.2023.

08:35

Autor: Hina/HRT/V.M.

Rammstein

Rammstein

Foto: Yulia Grigoryeva / Shutterstock

Stranka Zeleni u ponedjeljak je uoči koncerata grupe Rammstein u Münchenu zatražila od gradskog vijeća posebne sigurnosne mjere za žene zbog najnovijih optužbi protiv članova Rammsteina za seksualno zlostavljanje.

Kako navode njemački mediji, stranka Zeleni, uz podršku stranke Ljevica i Ekološko-demokratske stranke, gradskom vijeću u Münchenu uoči četiri rasprodana koncerta grupe Rammstein na minhenskom Olimpijskom stadionu, podnijela je zahtjev za uvođenje posebnih mjera koje bi pridonijele sigurnosti ženskih posjetitelja.

Na prvom mjestu se traži ukidanje tzv. Row Zero prakse prednjih redova ispred pozornice rezerviranih samo za odabrane posjetitelje.

Posljednjih dana su se pojavile mnogobrojne optužbe na račun članova grupe Rammstein, posebice frontmana Tilla Lindemanna, da su mu na zabave nakon koncerta bile dovođene djevojke iz tog specijalnog "Row Zero" područja.

Posljednjih dana neke od tih djevojaka izišle su u javnost s optužbama za seksualno zlostavljanje u nekim slučajevima i pod utjecajem sredstava za omamljivanje.

Zeleni u dokumentu pod nazivom "Sigurni koncerti za sve" traže i formiranje posebnih sigurnosnih zona na koncertima, koje već postoje na velikim manifestacijama poput Oktoberfesta, kamo bi se žene i djevojke mogle skloniti u slučaju napastovanja. Olimpijski stadion je u vlasništvu grada.

Daljnji zahtjev je i obvezna prisutnost timova koji bi se kretali među publikom i kojima bi se ugrožene žene ili djevojke mogle obratiti za pomoć.

Organizator koncerata grupe Rammstein u M'unchenu, koncertna agencija Propeller je, kako javlja dnevnik Abendzeitung, reagirala na zahtjeve Zelenih. Tako na koncertima u ovom gradu navodno neće biti tzv. "Row Zero" zone, a otkazani su partyji nakon koncerata.

Sam band, koji je prije nekoliko dana započeo svoju europsku turneju, nekoliko se puta oglasio glede optužbi. U posljednjem priopćenju mole da ih se ne osuđuje unaprijed.

- Optužbe na naš račun su nas jako pogodile i uzimamo ih vrlo ozbiljno....Mi osuđujemo svaki oblik napastovanja, ali vas i molimo: nemojte sudjelovati u javnoj prijevremenoj osudi onih koji su podiglnui ove optužbe. Te osobe imaju pravo na svoje viđenje stvari. Ali i mi kao band imamo pravo na svoj viđenje, stoji u priopćenju grupe upućeno fanovima.

Djevojke, koje su javno osudile pjevača Lindemanna za napastovanje, suočile su se s valom kritika i prijetnji na društvenim mrežama.

Band Rammstein, koji podrijetlo vuče u punk sceni bivšeg DDR-a, tijekom svojeg postojanja više je puta zbog ikonografije i tekstova u kojima se tematizira nasilje, nailazio na kritike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!