U Kopačkom ritu obilježen Svjetski dan ptica selica

06.05.2022.

17:01

Autor: Renata Ostović/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Svjetski dan ptica selica

Svjetski dan ptica selica

Foto: HTV / HRT

U Parku prirode Kopački rit, jednom od najbolje očuvanih europskih močvarnih staništa obilježen je Svjetski dan ptica selica. Taj se dan obilježava od 2006., a cilj je podizanje svijesti javnosti o potrebi zaštite ptica selica i njihovih staništa.  

U Kopačkom ritu, močvarnom domu tisućama bioloških vrsta i ptičjem raju, s dalekozorima u rukama studenti Odjela za biologiju osječkoga Sveučilišta. Jer ovo je njihov otvoreni laboratorij za proučavanje bioraznolikosti. 

- Na ovom prostoru koji zauzima Kopački rit mogu se susresti s mnogim vrstama ne samo koje gnijezde, nego koje se tu zadržavaju tijekom svoje selidbe, tako da mogu vidjeti i neke rijetke vrste koje zapravo nigdje drugo ne bi mogli, govori doc.dr.sc. Alma Mikuška, Odjel za biologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku.

U ovom Parku prirode obitava 300 vrsta ptica, što čini četiri petine vrsta zabilježenih u ornitofauni Hrvatske. Među njima je stotinjak vrsta ptica selica.  

- Vrlo je bitno da mi tako reći uživo vidimo ptice na njihovom prirodnom staništu zato što mi ono što vidimo u knjigama, nikada se ne može usporediti s onim što vidimo na terenu, naglašava Ana Kiš, studentica.  

Pa je ponekad prava avantura prepoznati ih u ovom njihovu močvarnom raju.      

Studentima je predstavljen i međunarodni projekt o zaštiti ptica, u koji je uključeno sedam zemalja kroz koje protječe Dunav.  

- Cilj LIFE DANUBE FREE SKY projekta je zapravo spriječiti stradavanje ptica od elektrokucija i kolizija na dalekovodima uz rijeku Dunav. U tom projektu sudjeluju i elektroenergetske tvrtke koje će zapravo izolirati vodiče na srednjenaponskim dalekovodima i postaviti divertere na visokonaponskim dalekovodima, objašnjava Marija Vereš, stručna suradnica biolog-ekolog u JUPP-u Kopački rit.

Ovaj projekt, vrijedan šest milijuna i šesto tisuća eura, primjer je široke transnacionalne suradnje duž jednog od najvažnijih migracijskih koridora, mjesta zaustavljanja i zimovališta za mnoge vrste ptica u Europi - rijeke Dunav. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!