Svjetski dan radija: Medij kojem se najviše vjeruje

13.02.2023.

13:03

Autor: Hina/HRT/A.V.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Radio je bio i ostao nezamjenjiv, brz i emotivan medij kojemu se najviše vjeruje pa ponovno raste broj slušatelja i korisnika, priopćio je u ponedjeljak Hrvatski radijski forum povodom Svjetskog dana radija.


Ove godine dan radija obilježava se u ozračju katastrofalnih potresa u Turskoj i Siriji, skore godišnjice ruske agresije na Ukrajinu, ali i još jedne obljetnice proglašenja pandemije, kao i potresa u Zagrebu.


Hrvatski radijski forum ističe da radijske postaje imaju veliku ulogu u informiranju jer oblikuju javno mnijenje i narativ koji može utjecati na društvenu dinamiku i procese donošenja odluka.


Zbog toga je ovogodišnja tema obilježavanja "Radio i mir" kojom se zagovara prevencija sukoba i izgradnja mira.


- Doprinos radijskog medija tržištu je nemjerljiv kulturne i kreativne industrije su najbrže rastuće gospodarske grane u Europskoj uniji, a rastemo i dalje, kazala je predsjednica Hrvatskog radijskog foruma Silvija Londero Šimleša.


Dodala je da zadnjih godina raste i broj slušatelja te se povećao i broj radijskih konzumenata i korisnika, kako na FM-u, tako i na digitalnim platformama i društvenim mrežama.


- Izazovi poput brzine širenja informacija, lažnih vijesti te pojave novih audio platformi koje se žele nametnuti kao konkurencija radiju, mogu samo ojačati njegovu poziciju na medijskoj sceni i medijskom tržištu jer se zbog svih tih izazova neprestano trudimo biti bolji, kazala je.


Naglasila je da je radio medij koji je jednostavno nezamjenjiv, koji je brz medij, medij emocije, medij istine i dopire tamo gdje drugi mediji ne mogu.


Dodala je da je radio unatrag desetak godina bio i ostao medij kojemu se najviše vjeruje te koje svoje povjerenja koje gradi vjerodostojnošću, zajedno sa svojom publikom.


- Iako je u eri digitalizacije, novih medija i komunikacijske revolucije bilo i pesimističkih predviđanja, pokazalo se da radio s vremenom sve više dobiva na važnosti jer se prilagođava trendovima, postaje multimedijalan i srce kreativne industrije, dodala je.


U prosjeku ga sluša 85 posto stanovništva u Europi, a prema istraživanju Eurobarometra i u Europi je medij kojem se najviše vjeruje.


Radijskim djelatnicima njihov dan je čestitao i Sindikat novinara Hrvatske.


Uz uspješan rad, Sindikat je poželio i primjerene uvjete rada te odgovarajuće plaće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!