Tata i sin maketari

07.06.2023.

10:33

Autor: Saša Užarević/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

Luka Marković

Luka Marković

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U zagrebačkoj obitelji Marković su čak tri generacije maketara. Prvo je makete počeo slagati djed Mika, a onda je njega naslijedio njegov sin Mario. Danas ih je sve naslijedio devetogodišnji Luka. 

Mnogobrojni dječaci u djetinjstvu su uživali slažući plastične makete aviona, brodova i tenkova, no neki su dio djetinjstva ponijeli kroz cijeli život. Mario Marković makete je počeo slagati kao dijete i slaže ih još i danas.

S maketarskom obitelji Marković družila se ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

- Kao i svim dječacima vjerojatno, moj dječački san je bio jednog dana biti pilot, letjeti avionima, i ta ljubav je prema avionima je ostala. Spojio sam to s maketama. Slažem uglavnom makete aviona. Maketa se kupuje, sastoji se od raznih dijelova, prouči se uputa i sastav, dijelovi se slažu i lijepe, zatim se oboja i lijepe oznake, i stavi se u vitrinu. U početku čovjek obično kupi maketu u dućanu, dođe doma i složi je, a kasnije se to pomalo spoji s proučavanjem, priča nam Mario Marković.

Maketarstvo spaja kreativnost, ljubav prema tehnici i interes za povijest:

- Znači to nije ravan put od toče A do točke B. Vi prvo morate tu maketu proučiti, razmisliti što ćete i kako složiti, što prvo napraviti... Nije svaka maketa ista i ne slaže se na isti način. Razvija se i vještina slaganja i razmišljanja. Potreban je i trud i mašta i znanje, dodaje Mario.

Luka Marković

Luka Marković

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Mario je ljubav prema maketarstvu naslijedio je od svojeg oca Mike. Prije nekoliko godina s maketarstvom se počeo baviti i njegov sin Luka koji s devet godina iza već iza sebe ima mnogobrojne medalje s maketarskih natjecanja.

- U Slavonskom Brodu sam osvojio prvo mjesto sa 6 ili 7 godina. Na Kupu Zagreb sam osvojio 2 zlata i jedno srebro. U Vukovaru sam osvojio dvaput treće mjesto. Najviše sam napravio tenkova i aviona, malo brodova, pohvalio se Luka.

Ponosni tata Mario ističe da zajedno uživaju u maketarstu i natjecanjima.

Iako maketarstvo izleda kao igra, za njega je potrebno mnogo znanja, strpljenja i vremena.

Maketa obitelji Marković

Maketa obitelji Marković

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!