Trčanjem obilježili ulazak Hrvatske u šengenski prostor

01.01.2023.

22:41

Autor: Josip Gavranović/Dnevnik/IMS/HRT/Hina/A.S.

Sportaši iz svetonedeljskog i samoborskog kraja su obilježili ulazak u Schengen i eurozonu

Sportaši iz svetonedeljskog i samoborskog kraja su obilježili ulazak u Schengen i eurozonu

Foto: Dnevnik / HRT

Na malograničnom prijelazu u Bregani susreli su se danas predstavnici tri susjedna grada: Svete Nedelje, Samobora i Brežica. Upriličena je i utrka od Svete Nedelje preko Samobora do Brežica duga 23,4 kilometra čime su obilježili ulazak Hrvatske u šengenski prostor.

Dobro raspoloženi trkači, članovi Kluba cestovnog i planinskog trčanja iz Samobora, prijepodne su krenuli iz centra Svete Nedelje do Samobora gdje su se kratko okrijepili te potom nastavili prema Brežicama. Granicu u Bregani su protrčali slobodno, jer fizičkih barijera kao i granične kontrole više nema. Tu su se kratko zadržali, nazdravili šampanjcem te nastavili do Brežica.

Velikim pljeskom na malograničnom prijelazu u Bregani, na slovenskoj strani, dočekali su ih sa suradnicima gradonačelnik Brežica Ivan Molan, gradonačelnica Samobora Petra Škrobot i zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje Gabrijel Deak.

Simbolično, trkači su dočekani s obje strane

- Mi smo na jedan simboličan način organizirali utrku koja je krenula iz Svete nedjelje preko Samobora Bregane do Brežica obilježili nove granice Europske unije, kazao je Gabrijel Deak, zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje.

Korist od ukidanja najbolje će osjetiti ljudi koji žive uz granicu.

- Jer ima dosta dnevnih migracija zbog posla koji rade u susjednoj Sloveniji ali i svi mi koji smo navikli odlaziti što u susjedne Brežice i bliže gradove dosta često, rekla je Petra Škrobot, gradonačelnica Samobora.

Dodala je da je i dosadašnja suradnja s Brežicama bila izrazito dobra. Pokazatelj dobre suradnje je i to što se od nedavno u školi u Bregani, kao izborni predmet, uči slovenski jezik.

Zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje izrazio je zadovoljstvo što će od danas suradnja sa susjednim Brežicama biti još bolja i jednostavnija u poslovnom i prijateljskom smislu.

- Čekali smo na taj trenutak 30 godina da ponovo živimo u državama bez granica. Na kraju Europska unija je i zbog toga osnovana, izjavio je Ivan Molan, gradonačelnik Brežice.

Iako je riječ o prvoj takvoj utrci, organizatori se nadaju da će postati tradicija u koju će se uključivati sve više Slovenaca i Hrvata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!